Brána do kampusu a studentské cetrum z mědi

Čtvrtek, 17. Říjen 2013 - 0:00
| Napsal:

Druhým projektem od Wilkinson Eyre Architects je Fórum, nový vchod kampusu a centrum pro studenty Exeterské univerzity. Vyznačuje se stoupající střechou z hrázděného trámoví, ETFE plastu a mědi - jak vysvětlují architekti.

Wilkinson Eyre Architects  - Měděné fórum - vstup - foto © Hufton+Crow
Fotoalbum: 
Wilkinson Eyre Architects  - Měděné fórum - nadhled - foto © Hufton+Crow
Wilkinson Eyre Architects  - Měděné fórum - celkový pohled - foto © Hufton+Crow
Wilkinson Eyre Architects  - Měděné fórum - interiér - foto © Hufton+Crow
Wilkinson Eyre Architects  - Měděné fórum - vstup - foto © Hufton+Crow
Wilkinson Eyre Architects  - Měděné fórum - střecha - foto © Hufton+Crow
Wilkinson Eyre Architects  - Měděné fórum - interiér - foto © Hufton+Crow
Wilkinson Eyre Architects  - Měděné fórum - řez - © Wilkinson Eyre Architects
Wilkinson Eyre Architects  - Měděné fórum - řez - © Wilkinson Eyre Architects
Katalogový list: 
Ateliér Wilkinson Eyre Architects
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Exeter
Ulice, číslo The Queen's Dr
Datum realizace 2013
Poznámka

Užití: Střechy
Typ budovy: Kulturní, Vzdělávací
Použitá měď: Klasická

Fórum spojuje hlavní prostory, jako je Velký sál, přednáškové sály a studentský spolek, podélnou ulicí, krytou galerií - lemovanou kavárnami, obchodem a bankou. Centrum studentských služeb zaujímá v nové budově prominentní postavení, rozšiřuje a posiluje rozsah a dostupnost pastoračních služeb, které univerzita nabízí. Fórum doplňuje nově postavená špičková posluchárna, umělecká díla na zakázku, upravené otevřené prostory a obnovená knihovna, takže výsledkem je srdce společenského a akademického života univerzity.

Výchozím bodem našeho návrhu byly přirozené vlastnosti skvěle kopcovitého kampusu Streatham v Exeteru. Orientace a uspořádání budovy a jejích přilehlých upravených náměstí se přizpůsobují konturám kopců, které jsou obtaženy "zeleným koridorem" - hlavní pěší trasou areálem. Strmá topografie svahu byla upravena do dvou komunikačních podlaží, které spojují knihovnu a Velký sál, a sjednocují tak dvě životně důležitá centra, oddělená příkrým svahem.

Střecha se zvlněnou měděnou krytinou

Upravené vstupní náměstí vymezuje nový hlavní vstup do areálu a poskytuje studentům vysoce kvalitní otevřený prostor pro relaxaci v přirozeném centru kampusu. Na severozápadním konci vstupního náměstí stojí nová vstupní budova, která poskytuje recepční prostory pro univerzitu a Velký sál. Hladká křivka vstupní budovy stoupá do patra a sleduje severní stěnu Velkého sálu nad krytou chodbou před spojením se zlatým hřebem projektu Fórum: zvlněnou střechou z dřevěného trámoví, krytou mědí a ETFE, navrženou ve spolupráci s technickými odborníky z Buro Happold.

Pod střechou a za prosklenými fasádami, které uzavírají prostor mezi stávajícími budovami, je fórum jako vzdušný, galerijní sál, ukrývající a sjednocující řadu nových prostor pro studenty. Horní podlaží umožňuje přístup k Velkému sálu, studentskému spolku a nové sadě výukových laboratoří a seminárních prostor, určených pro harvardský styl výzkumných cvičení. Vertikální uspořádání Fóra sjednocuje dvě komunikační podlaží plánu a vytváří přitom nové přístupové trasy, které dělají areál čitelnější a snáze dostupnější.

V přízemí prochází budovou "zelený koridor", vytvářející krytou hlavní ulici s bankou, obchody, kavárnami, odpočinkovými prostory a přístupem do knihovny, centra studentských služeb a posluchárny. Nová budova posluchárny, také navržená Wilkinson Eyre, poskytuje 400 míst přednáškového sálu se špičkovým vybavením, sedadly a s nádherným výhledem na upravené trávníky.

Podlahová plocha bez sloupů

Střecha Fóra uzavírá 3500m2 vzdušné podlahové plochy bez sloupů, takže je jednou z největších dřevěných střech svého druhu. Její tekoucí tvar kontrastuje s ortogonální cihlovou architekturou stávajícího areálu, přizpůsobuje se umístění na svahu a zachovává hlavní výhledy na město Dartmoor. Pod střešní měděnou krytinou, u které se bude během příštích asi 15 let výrazně rozvíjet zelená patina, se nachází inovativní hybridní dřevěná konstrukce. Matice dřevěných trámů, spojených ocelovými spojkami, emuluje tradiční celokovovou mřížovou konstrukci skořepinové střechy, protkané mezi stávajícími budovami areálu.

Trojúhelníkové buňky mřížoví jsou buď pokryté mědí, na vnitřní straně s dubovým roštem akustického tlumení, nebo vyplněné polštáři ETFE, které zaplavují vnitřní podkrovní prostory Fóra přirozeným světlem. Ve střešních oknech nad výukovými prostory jsou použity menší panely konvenčního zasklení, aby zmírnily možný hluk, způsobený deštěm.

Zajištění udržitelnosti

Fórum bylo navrženo tak, aby dosáhlo "vynikajícího" hodnocení BREEAM. Zatímco u dřevěné konstrukce a měděné krytiny je kvalita udržitelnosti zřejmá, další vlastnosti, jako přirozené komínové větrání, labyrint potrubí chladicího systému vzduchu a energeticky účinné osvětlení maximalizují při provozu environmentální výkonnost hlavní budovy.

Další příklady použití mědi najdete na adrese www.copperconcept.org