Byt omlazený o sto let

Úterý, 9. Srpen 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Starší dvoupokojový byt s kuchyní nevyhovoval dnešním požadavkům na komfortní městské bydlení. Rekonstrukce zacílená na zlepšení technického stavu změnila dispozici na třípokojovou, kuchyně se stala součástí obývacího pokoje a kapacita zázemí je vyšší. Většina dochovaných historických prvků byla renovována do původní podoby.

skutek architecture, Rekonstrukce bytu v Zemědělské ulici – foto © archiv autorů
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Ondřej Dvořák, Jiří Matys
Ateliér skutek architecture
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 6 - Dejvice
Ulice, číslo Zemědělská
PSČ 160 00
Datum projektu 2011
Datum realizace 2012
Užitná plocha 83.50m2

PŮVODNÍ STAV PŘED REKONSTRUKCÍ

Byt z první poloviny minulého století nebyl od svého vzniku výrazněji upravován, jeho stavebně-technický stav byl proto před rekonstrukcí ve špatné kondici. V obytných místnostech zůstaly zachované dřevěné trámové stropy se záklopy a podlahy z dřevěných vlysů. Dochovala se původní špaletová okna a dveře v ocelových zárubních.

REKONSTRUKCE

Východiskem pro dispoziční úpravy bylo navýšení počtu ložnic o jednu a zvýšení komfortu na odpovídající současným požadavkům bydlení ve vyhledávané rezidenční čtvrti. Byt byl upraven do podoby určené pro pronájem náročnější klientele. Přemístěním kuchyně do obývacího pokoje a rozšířením zázemí o druhou koupelnu vznikly dvě samostatné ložnice, každá s vlastní koupelnou. Místo spíže byla nově vystavěná místnost pro domácí práce s denním WC.

Dochované povrchy byly opraveny a doplněny, nové prvky mají soudobý výraz. Nábytková stěna s dveřmi a kuchyní nezastírá původ vzniku, kuchyňský nábytek je integrovaný do nábytkové stěny a prostorově nezasahuje do místnosti. Střídmé členění a bílá barevnost vedou klidný dialog s historickou podstatou interiéru. Rozšíření vstupu do pokoje zlepšuje optický kontakt s hlavní obytnou místností a prosvětluje původně tmavou chodbu.

Ložnice mají vlastní koupelnu, komora a malé zázemí domácích prací s denním WC jsou přístupné z haly. Pro každou místnost bylo zvoleno jedno barevné schéma dlažby a obkladů ze skleněné mozaiky.

Byt prošel kompletní obnovou technického zařízení. Napojení bytu na domovní ústřední topení umožnilo uchovat osobitá litinová tělesa. Obytné pokoje jsou větrané okny, podtlakové větrání koupelen, místnosti utilities s WC a odvedené odsávání kuchyňských par je nové.

Špaletová okna a dveře byly repasovány do původní podoby. Původní vzhled vstupních dveří byl uchován ze strany domovního schodiště, ze strany bytu kryje doplněné bezpečnostní prvky dýhovaná kapotáž stěny. Základní vybavení bytu ponechává prostor pro individuální zařízení dle představ nájemníků. Repasované původní lustry jinde doplňují nová svítidla jednoduchých tvarů.