Byt s ocelovým krovem

Středa, 10. Únor 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Při představování interiérů se opět vracíme do pražských Holešovic, ale tentokrát jde o práci Marka Svobody. Navrhl ateliérový podkrovní byt s odhaleným krovem, který není ze dřeva, ale z oceli. Taková konstrukce dokáže vždy zaujmout, přesvědčete se sami.

Marek Svoboda, Podkrovní byt Praha 7, pohled z jídelny - foto © archiv autora
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Marek Svoboda
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 7 - Holešovice
Datum realizace 2015
Užitná plocha 152.00m2
Zastavěná plocha 122.00m2
Poznámka

Foto © archiv autora

Velkou výzvou pro rekonstrukci byl půdní prostor skládající se původně ze šesti menších místností. Přáním investora bylo proměnit toto podkroví v rezidenční byt. Zadáním bylo vytvořit prostorově otevřený byt pro pracovně vytíženou ženu, kde by mohla načerpat energii po náročném dni. Dalším přáním bylo malé fitness a velký stůl pro příležitostná jednání a dostatečný prostor pro pracovní schůzky. Při návrhu bylo snahou nejen prostor propojit, ale otevřít jej do krovu a přiznat ocelovou konstrukci. Prostor podkroví je definován mansardovou střechou tvořenou z ocelových vazníků, které vynášejí pomocí táhel strop pod nimi. Po odstranění příček a podhledů se odkryl nepřehledný shluk ocelových prvků, které bylo nutno vizuálně redukovat.

Do stávající modulové sítě jsou proto vloženy dvě hlavní hmoty založené na kontrastu. Pocitově uzavřená kuchyně vzhledem k transparentní koupelně. Za kuchyní je umístěna ložnice s pracovním koutem, kterou je možno oddělit od obývacího pokoje posuvnými dveřmi. Strop nad touto částí je uložen 25 cm pod dolními pásy vazníků, kvůli zvýšení podchodné výšky v patře, kde se nachází fitnes.

Druhý blok obsahuje sprchu, relaxační koupelnu a samostatnou toaletu oddělenou mléčným sklem od kosmetického koutku. Tím se docílilo prosvětlení toalety denním světlem. Relaxační část měla být původně odstíněna popínavou zelení, ale po konzultacích s investorem a vzhledem k nízké frekvenci užívání vany, se prostor oddělil pouze čirým sklem. Tím se prostory vizuálně propojily a vznikl koncept římských lázní, kdy je důraz kladen nejen na očistu těla, ale i duše. Vana je umístěna naproti oknu, aby bylo možné pozorovat při koupeli noční oblohu. Skrze koupelnu je řešen vstup na venkovní terasu. Na přání klienta byl navržen i kosmetický koutek, nad kterým je v patře umístěno lůžko pro příležitostné hosty.

Konstrukce patra je svařena z ocelových jeklů, které ztužují původní ocelovou konstrukci. Ty jsou následně obloženy MDF deskami. Veškeré úložné prostory byly řešeny na míru spolu s jídelním stolem, konferenčními stolky, postelí a toaletkou. Otevřenost interiéru podporuje jednotná podlaha z dubové kantovky i použití masivních dubových fošen na nábytku. Obložení kuchyně je tvořeno z cementotřískových desek. Střední panel obložení je pojizdný a skrývá se za ním TV. Horní část podkroví byla inspirována japonským minimalismem, bíla hmota je zde oživena tmavou ocelovou konstrukcí, která vytváří dominantu nově vzniklého prostoru. Půdorysná plocha podkroví je 122 m2 doplněna o patro 30 m2.