Chybik + Kristof navrhli do brněnské proluky bytový dům s neonovým bleskem od umělce Petra Duba

Úterý, 21. Květen 2019 - 10:37
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Chybik+Kristof navrhli stavbu na místo nezastavěné proluky v postindustriální části Brna, vzdálené 15 minut od centra města. Na limitované ploše 269 metrů čtverečních vybudovali pětipatrovou rohovou stavbu o celkové užitné ploše 1200 metrů čtverečních se 14 byty a komerčními prostory, která v městské zástavbě působí jako nový orientační bod díky výšce 26 metrů, pojednání fasády a neonové instalaci od umělce Petra Duba.

Bytový dům s lofty a bleskem v Brně, Chybik + Kristof Architects & Urban Designers, výřez fotografie © Alex Shoots Buildings - Alexandra Timpau
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Ondřej Chybík, Michal Krištof, Ondřej Mundl, Matěj Štrba, Martin Holý
Ateliér CHYBIK+KRISTOF Architects & Urban designers
Stavebník Skupina T.E
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno
Suma 40 000 000.00
Datum projektu 2015
Datum realizace 2019
Užitná plocha 1 200.00m2
Plocha pozemku 269.00m2

URBANISMUS

Nárožní projekt Mlýnská od Chybik+Kristof se nachází ve čtvrti aktuálně procházející výraznou přeměnou. Ve stále více proměňovaném jihovýchodě města je jednou z prvních vlaštovek udávajících tón transformace oblasti i bezprostřední městské zástavbě. Výrazný nárožní dům v rámci ní funguje jako nový orientační bod díky své výšce a výtvarné práci s fasádou, která výmluvně zrcadlí vnitřní uspořádání domu a navazuje na okolní stavby respektováním měřítka, výškou říms a parteru. Budova reaguje také na aktuální regulační plán města, podle něhož rušnou křižovatku v budoucnosti čeká zklidnění v podobě parku.

FASÁDA A ČLENĚNÍ

Dominantním prvkem stavby jsou rozměrná okna, odkazující na průmyslové dědictví čtvrti, jež zvenku fungují jako klíč k pojetí konkrétních jednotek. Jejich rozměry napříč patry výrazně gradují od dvoupodlažního komerčního přízemí přes malometrážní byty až po lofty s privátní terasou a šestimetrovou světlou výškou. Jádrem domu se točí sochařsky pojaté schodiště, jež se vyrovnává s limitovanou plochou parcely 269 metrů čtverečních. Výsledná forma nepravidelného polygonu udává bytům atypický ráz a prostorovou jedinečnost. V přízemí se kolem ústředního schodiště vine komerční plocha pro jednoho až dva nájemníky, druhé a třetí patro nabízí celkem osm menších bytových jednotek o výměře 40 až 55 metrů čtverečních, ve čtvrtém se nachází čtveřice menších loftových bytů s dřevěnou vestavbou a v pátém dva rozměrné lofty s vestavbou, soukromými terasami a výrazně převýšeným interiérem. Všechny pak propojují materiály železobetonu, jasanového dřeva a bílých zdí i skvělé výhledy do okolí – směrem na jih na budoucí náměstí a malebnou Pálavu, na sever pak do vnitrobloku a také na centrum města včetně všech pamětihodností jako Špilberk či Petrov.

UMĚLECKÉ DÍLO

Orientaci v přeplněném městském prostoru usnadňuje výtvarné dílo suplující úlohu dřívějšího domovního znamení. Světelná neonová instalace Riders on the Storm výtvarníka Petra Duba parafrázuje bleskový vodič a inspiruje se stejnojmennou písní od kapely The Doors, která zpívá o „domu, uvnitř něhož jsme se narodili“, a dotváří tak dojem stavby, ke které si její obyvatelé vytváří úzký vztah.

Většina bytů je již úspěšně prodána novým majitelům.