Dřevostavba od studia MODULORA se přizpůsobuje svažitému pozemku pod hradem Hněvín

Středa, 24. Duben 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Prudký svah, náročný přístup i nepravidelný tvar pozemku nabízejícího daleké výhledy do krušnohorské krajiny patřily mezi hlavní specifika místa, která ovlivnily koncept rodinného domu v severočeském Mostě. Dům navržený studiem MODULORA se nachází v lokalitě zahrádkářské kolonie přímo pod místní dominantou - hradem Hněvín. Kompaktní dřevostavba hmotově graduje v dvoupodlažní část připomínající věž, velká okna pak rámují panoramatické výhledy na povrchové doly i masiv Krušných hor. 

Dům pod hradem, MODULORA © Martin Kocich
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jan Alex Řezáč
Ateliér Modulora
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Most
Datum projektu 2012
Datum realizace 2013
Zastavěná plocha 195.00m2
Poznámka

1.cena v soutěži Dřevěná stavba roku 2013, kategorie “moderní dřevostavby”.

Lokalita 

Dominantu severočeského města Most tvoří vrchol s hradem Hněvín. Na jižním svahu jsou vinice, na tom severním pak zahrádkářské kolonie. Ta se pozvolna transformuje, rekreace ustupuje individuálnímu bydlení. Pozemek nacházející se v horní polovině severního svahu měl několik specifik. Kónický nepravidelný tvar, poddimenzovaný přístup po místní jednosměrné komunikaci, výraznou svažitost, ale přes to všechno úchvatné výhledy přes povrchový důl ČSA až na masiv Krušných hor s větrnými elektrárnami. 

Místo i město plné kontrastů. Znásilňovaná krajina ustupující povrchové těžbě uhlí versus přírodní scenérie masivu Krušných hor.

Návrh 

Specifičnost pozemku zásadně ovlivnila umístění domu na pozemku a hmotová řešení. Přístupová cesta nad pozemkem klesá a vůči ulici pro nás představuje maximální hranu, kterou by neměla hmota domu překročit. Půdorysná stopa domu koresponduje s průběhem stávající opěrné zdi. Dům je vložen na plošinu ve svahu tak, že jeho pultová střecha přízemní části kopíruje klesající sklon ulice nad pozemkem. Hmota se tak minimálně uplatňuje do ulice a nevytváří bariéru pro výhledy do údolí. Celá kompozice graduje do podlažní části, ta evokuje věž, prostor s nejlepším výhledem v domě. Zde je umístěna ložnice rodičů s oknem na celou šířku místnosti. V interiéru dominují čisté tvary i linie, základní barvy jako bílá, šedá a žlutá. Velká okna vytvářejí zarámované výhledy do krajiny, měnící se obrazy v čase. Není důležité jak bude vybaven interiér, jaká v něm bude sedačka, jídelní stůl, TV atd., jsou to věci pomíjivé a časem se vymění za jiné kusy, ale co zůstane je kontext, výhledy, orientace. 

Konstrukce a materiály 

Dům je navržen jako nízkoenergetická dřevostavba. Z důvodu komplikovaného přístupu na pozemek byla použita prvková technologie, systém sbíjené dřevostavby „two by four“. Podlažní i přízemní část jsou zastřešeny plochou respektive pultovou střechou s PVC fólií s vrstvou kačírku. Fasádu sjednocuje dřevěný svislý obklad z tepelně upraveného dřeva - termowoodu, ten byl též použit na posuvnou plnou desku chránící jižní okno do jídelny i na venkovní terasy levitující nad okolním terénem. Prostor kryté terasy a krytého parkovacího stání je obložen deskami Fundermax v šedém provedení.