Dům bez oken a na míru

Čtvrtek, 16. Listopad 2017 - 0:56
| Napsal:

Černý kompaktní dům bez oken, pouze s průsvitnou fasádou, která dává tušit život na druhé straně. Tak působí na kolemjdoucího dům z produkce studia Courage architects. Dům se vůči svému okolí jasně vymezuje, uvnitř je ale prostředí přímo šité na míru svému obyvateli, s dostatkem denního světla i klidu před rušným světem.

Dům bez oken v Almere, Courage architects, foto © Courage Architecten
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Courage Architecten
Země Nizozemí
Město Almere
Datum realizace 2012

Lars Courage a jeho tým dostali neobvyklé zadání. Klient, který pracuje jako lokační u filmu, si chtěl doma odpočinout od neustálého proudu staveb, výhledů a filmových scén (lokační vyhledává a doporučuje reálné exteriéry a interiéry pro natáčení). Na druhou stranu ale vyžadoval dostatek denního světla v celém domě a příjemné prostředí. Řešení tohoto požadavku je docela neobvyklé. Architekti se rozhodli dům otevřít do nebe. Vnější stěny domu jsou z velké části uzavřené, pouze uliční fasáda je vyrobena z průsvitného polykarbonátu, který propouští asi 20% světla. Je to střecha, která jako další fasáda domu dovoluje pronikání světla do interiéru prostřednictvím řady střešních oken VELUX. Ty jsou osazena ve tvaru písmene U podél vnějších stěn domu.

Díky tomu je dům tvořen jednolitým černým boxem z vlnitého plechu bez oken, usazeným na bílém soklu. Jediný přímý kontakt s exteriérem zprostředkovává velké okno v přízemí vedoucí na terasu. Vzhledem k relativně malé velikosti pozemku a těsné blízkosti sousedních domů architekti zároveň vyřešili nežádoucí nahlížení do oken a nepříjemný pocit z těsné blízkosti staveb v okolí. Uvnitř tohoto domu jste jako v oáze.

Vnitřní dělení prostoru vychází z absence oken na svislých stěnách. Kvůli tomu má každé podlaží vynechané pásy podél stěn pro prostup denního světla do nižších pater domu. Každá místnost tak má dostatek přirozeného denního osvětlení. Toho dostáhli architekti díky tomu, že střechou prochází až 4x více světla než stěnou. Podél stěn tak může zároveň celým domem volně proudit vzduch, což napomáhá zdravému prostředí. Celý dům funguje jako celek rozdělený pouze zábradlími jednotlivých zón. Nejvýše je soukromá zóna s ložnicí, koupelnou a šatnou, v prostředním podlaží je odpočinková pobytová zóna a v přízemí najdete kuchyň s jídelnou a pracovní zónu.

Interiér je řešen v industriálním stylu a jasně odráží ocelovou konstrukci budovy. Ta je v interiéru přiznaná včetně táhel, která tak tvoří zajímavý detail. Uvnitř domu si tak připadáte trochu jako ve futuristickém filmu. Ocelovou konstrukci doplňují na různých místech zavěšená křesla, zvířecí kůže a solitérní nábytek. Schodiště a lávky v patrech jsou z pororoštu, ocelová konstrukce mnohde slouží zároveň jako knihovna. Na domu je vidět, že byl tvořen pro konkrétního velmi specifického majitele. Dům je čerstvý, brutální, inovativní a originální.

Ojedinělý přístup k zajištění dostatku denního světla v interiéru bych oceněn porotou soutěže Dutch Daylight Award v roce 2012. Tato cena se uděluje právě neotřelým a kvalitním řešením v oblasti denního osvětlení v budovách.