Dům jako „White Cube“ otevírající se do prostoru

Pondělí, 10. Leden 2011 - 1:00
| Napsal:

Haus M studia Caramel, neboli kostka 12 x 12 metrů, zasazená do svahu kopce Pöstlingberg v Linci, těží všechny výhody pozice v severovýchodním koutě stavební parcely - na nejzazším místě, které schvalují stavební předpisy. Dvě přimknuté stěny kolem skleněného jádra brání zrakům sousedů.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Caramel architekten
Světadíl Evropa
Země Rakousko
Město Linz
Datum projektu 2006
Datum realizace 2007
Užitná plocha 108.00m2
Zastavěná plocha 112.00m2
Plocha pozemku 338.00m2

Na druhé straně se dům ukazuje z jihu i ze západu skrze dvě celoskleněné stěny fasády. Západní strana budovy nabízí velkolepý pohled do údolí Dunaje a sluneční svit na ní dopadá do pozdního odpoledne; zvenku namontované textilní žaluzie chrání proti přílišnému slunečnímu svitu a nadměrnému ohřívání. Jižní stěna vybočuje z krychlového půdorysu a zvolna ustupuje, vzniká tak zastřešený prostor terasy. Přímým pokračováním terasy je rozměrné jezírko na plavání.

Z jihozápadní kuchyně / jídelny / obývacího pokoje, odkud je vidět přímo na jezírko, vcházíme směrem dovnitř do domu do neveřejných ložnic, umístěných severovýchodním směrem.

Nepodsklepený dům je vyroben z prefabrikovaných vysoce odolných nosných izolovaných bloků, které byly zasazeny pomocí jeřábu přímo do podlahových desek během několika hodin. Diagonálně vsazené sloupy podél západní stěny slouží jako výztuha stavby.

Střecha nakloněná směrem na východ snadno svádí bez pomoci okapu vodu mimo fasádu domu, do francouzského oblázkového odvodňovacího kanálku vzadu za domem.

Kostka je obalená syntetickou vrstvou. Pro pokrytí střechy byla použita EPDM folie; na fasádu (neznatelně přilepenou ke střeše) byla použita bílá PVC folie s teflonovým povrchem, která byla upevněna na termoizolační vrstvu mezi venkovní membránou a stavebním panelem.

Jednoduchý způsob využití možného obejmu stavby, velká míra prefabrikovaných prvků, výborná tepelná izolace z celulózových vláken, stejně jako aplikace zásad technologie energeticky nenáročných staveb a venkovní zastínění, to všechno dělá budovu velice úspornou a ekologickou.

Přeložila Tereza Fantlová
Fotografie Otto Hainzl