Dvojice Schaufler-Roskovec umístila rodinný dům za Prahou na úpatí prudkého svahu

Pondělí, 21. Leden 2019 - 0:01
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Do klidné chatové oblasti středočeských Řevnic navrhl ateliér Schaufler-Roskovec rodinný dům, který se svým řešením vypořádává s úzkým stoupajícím pozemkem. Dvoupodlažní dřevostavbu architekti posadili na ocelovou konstrukci, čímž vznikl krytý prostor pro parkování, které tak nemusí zbytečně ubírat ze zbytku rovinné části pozemku. Díky vyzdvižení hmoty nad terén navíc obě obytná patra získala panoramatický výhled do okolí, který se uživatelům domu otevírá pomocí celoprosklených stěn.

Rodinný dům v Řevnicích, SCHAUFLER-ROSKOVEC © Ondřej Polák
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Radovan Schaufler, Jakub Roskovec
Ateliér SCHAUFLER-ROSKOVEC, s.r.o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Řevnice
Datum projektu 2013
Datum realizace 2014
Užitná plocha 134.00m2
Zastavěná plocha 125.00m2

Pozemek na konci slepé ulice v chatové oblasti je úzký a stoupá prudce vzhůru po jižním úbočí říční terasy. Nad zářezem pro parkování jsou posazena dvě obytná podlaží, jejich obdélníkové půdorysy vzájemně svírají pravý úhel. Nad částí prvního podlaží s ložnicemi tak vzniká plocha pro střešní terasu, která navazuje na hlavní obytný prostor v podlaží druhém.

Z parkingu pod domem vede ke vstupu do bytu venkovní schodiště. Pokračující vnitřní schodiště ústí uprostřed obytného prostoru a dělí ho na kuchyň s jídelnou na jedné straně a klidové sezení na druhé.

Opěrné stěny zářezu pro parking, schodiště a sklad jsou z monolitického železobetonu. Na stěnách a ocelových sloupech spočívá klasická dřevostavba obytných pater, příčnou tuhost druhého patra zajišťují čtyři ocelové rámy. Boční fasády směrem k sousedům jsou opláštěny nehořlavými deskami CETRIS, zbývající plochy kryjí modřínové lamely. Prosklení je důsledně stíněno venkovními žaluziemi.