Eco - udržitelný rodinný dům u Paříže

Středa, 14. Březen 2012 - 1:00
| Napsal:

V predmestskej štvrti Paríža – Antony dokončili zaujímavý rodinný dom. Jeho autormi sú francúzski architekti Djuric Tardio Architectes. Dom na prvý pohľad pôsobí akoby ešte len čakal na svoje dokončenie.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 

Navodzujú to jeho šikmé strechy, ktoré majú iba základnú drevenú konštrukciu, ktorá bude slúžiť ako pergola nad terasou a preto treba počkať na jej zarastenie popínavou zeleňou. Dom je postavený z prírodných materiálov a na prevádzku využíva najmä slnečnú energiu, minimálne klimatizáciu a kúrenie.

Architekti navrhli dvojpodlažný rodinný ekodom, ktorý je postavený výhradne z fínskeho smrekovca. Svojou orientáciou a riešením fasád využíva solárnu energiu, prúdenie vzduchu podľa potreby a dažďovú vodu. Architektúra domu je zasadená do okrasnej záhrady.

Architektonické riešenie

Tento rodinný dom je príkladom, že architektúra vždy nemusí podliehať prísnym zastaraným predpismi. Zdĺhavé vybavovanie povolení, spolu s podmienkami v prímestských oblastiach, neodradili autorov od zámeru, no hlavne snaha pokračovať a zdokonaliť vlastné skúsenosti s drevenými konštrukciami, ich doviedli k navrhnutiu takéhoto typu domu. V tejto lokalite sa tento typ stavby ešte doteraz nevyskytoval. V meste Paríž i v prímestských štvrtiach sa stavia totiž podľa daných pravidiel, ktoré sú typické pre túto lokalitu. A preto aj autori navrhli tvar domu, ktorý nenarúša prostredie do ktorého je situovaný ale je jeho skutočným prínosom.

Dom je koncipovaný ako viacgeneračný, je flexibilný, modulárnej koncepcie a tvaru. Jeho vnútorný priestor sa skladá z dvoch častí, ktoré možno oddeliť alebo nechať splynúť do jedného kombinovaného celku – a to iba malými úpravami.

Centrálne umiestnené schodisko pôsobí ako spojovací článok obidvoch častí. Aj hlavný vstup je spoločný pre oba priestory. Obrie posuvné dvere na každom poschodí sú práve tými interiérovými prvkami, ktoré oddeľujú kanceláriu/ knižnicu od hlavného priestoru na obidvoch podlažiach domu. Dispozícia domu je navrhnutá tak, aby sa flexibilne prispôsobovala každodennému životu. V lete je priestor jedálne prepojený so záhradou – mobilný kuchynský nábytok na kolieskach sa pohybuje medzi kuchyňou a terasou na prízemí počas slnečných dní – čím sa stáva otvorenejší a priestrannejší. Počas zimných dní sa obyvatelia domu sústreďujú vo vnútri pri kozube. Ku konečnému usporiadaniu jednotlivých izieb v dome dospeli autori projektu na základe rozhovorov s majiteľmi domu a ich životného štýlu.

Materiálové a konštrukčné riešenie

Celý dom je postavený na „podstavci“ – základovej doske nad zemou, aby sa zabránilo zaplaveniu. Na dosku priamo nadväzuje konštrukcia z drevených panelov s nízkou spotrebou energie, ktoré sú vyrobené v dielňach a dodané na miesto, kde sa z nich dom „poskladá“ iba za dva týždne.

Ide o stavebný systém z drevených dosiek z fínskeho smrekovca, vyrábaných v malých súkromných družstvách trvalo udržateľným spôsobom. Drevené panely bez povrchovej úpravy dosiek, doplnené izoláciou z drevených vlákien, dodajú výrobcovia priamo na miesto výstavby, čím sa zníži ich znečistenie na minimum. S veľmi účinným systémom izolácie vonkajšej časti, je zabezpečené odstránenie tepelných mostov.

Hlavnou výhodou drevených konštrukcií je zaistiť pevnosť stavby. Podlahové nízkoteplotné plynové vykurovanie je takmer zbytočné.

Tvar strechy / pergoly má špecifickú funkciu. Na jednej strane je archetypom – má iba základnú konštrukciu, ktorá zastrešuje terasu, na druhej strane stráca možnosť využitia uzavretého podkrovného priestoru. Aby bola dosiahnutá intimita terasy strechou / pergolou, treba ju nechať zarásť brečtanom alebo inými popínavými rastlinami (vinič, kivi, tekvica). Rovnako ako konštrukcia strechy nad terasou, je zrealizovaná aj konštrukcia balkóna na prízemí orientovaného do záhrady.

Dvojité okná s argónom použité na terase a južnej fasáde, sú zámerne predimenzované aby zachytávali slnečné lúče na čo najväčšiu plochu v zime, v lete sú okná zatienené pergolou strechy alebo balkóna. To umožňuje spolu s ich výkonom a povrchom, jednoduché ovládanie solárnych ziskov a prúdenie vzduchu podľa potreby, s minimálnym používaním klimatizácie alebo kúrenia.

Hlavné priečelie domu orientované do ulice je zložené z veľkých zasklených otvorov chránených okenicami, niektoré okenice sú nahradené platňami z nerezovej ocele. Na platne sa zrkadlí zeleň záhrady. Vetranie miestností a prenikanie denného svetla je zabezpečené hlavne cez okná, iba výnimočne sa využíva klimatizácia.

 

Převzato z partnerského časopisu EUROSTAV.