I panelový byt může být dle Vašich představ

Pátek, 13. Březen 2015 - 0:00
| Napsal:

Realizace rekonstrukce panelového bytu ukazuje, jak si lze poradit s celou řadou náročných požadavků na formátu normalizovaného bytu v panelovém domě.

VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - foto © VZ Architekti
Fotoalbum: 
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - foto © VZ Architekti
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - foto © VZ Architekti
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - foto © VZ Architekti
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - foto © VZ Architekti
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - foto © VZ Architekti
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - foto © VZ Architekti
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - foto © VZ Architekti
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - foto © VZ Architekti
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - foto © VZ Architekti
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - foto © VZ Architekti
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - půdorys
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - vizualizace
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - vizualizace
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - vizualizace
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - půdorys původního stavu
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - foto původního stavu © VZ Architekti
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - foto původního stavu © VZ Architekti
VZ Architekti s.r.o., Lenka Lipková, Jakub Zoula, Rekonstrukce panelového bytu v Praze, Tróji - foto původního stavu © VZ Architekti
Katalogový list: 
Autor Lenka Lipková, Jakub Zoula
Ateliér VZ Architekti s.r.o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha
Datum realizace 2013
Užitná plocha 68.00m2

Požadavky:

• velká kuchyně s jídelnou
• koupelna s úložným prostorem a možností 2 umyvadel
• záchod, za který se nikdo nemusí stydět
• otevřený prostor
• dostatek úložného prostoru
• vzdušnost
• jednoduchost
• celistvost
• praktičnost

Problémy:

• malá plocha bytu cca 68m2
• nelogické rozdělení bytu na nesmyslně malé pokoje (kuchyně cca 6m2)
• malá výška stropu (2,4m)
• umakartové jádro

Popis projektu:

Pro kompletní rekonstrukci menšího bytu 3+1 v panelovém domě se rozhodl mladý manželský pár z několika důvodů. Ty nejpodstatnější byly nedostačující velikost kuchyně, stávající rozčlenění bytu a zoufale nevyhovující stav koupelny a toalety. Jednalo se o klasický panelákový byt s celkovou užitnou plochou cca 68m2 a umakartovým jádrem.

Aby bylo možné vyhovět co nejvíce požadavkům ze strany investora, bylo nutné přistoupit k razantnějším zásahům, především v podobě vybourání části nosného panelu, který rozděloval celý byt do malých prostorů. Samozřejmostí bylo odstranění umakartového jádra.

Po vybourání všech konstrukcí se otevřel celý prostor bytu, díky čemuž vznikla možnost pracovat s novým dispozičním řešením.

Z několika předkládaných variant si mladý pár vybral tu, kde kuchyně se stává centrem celého bytu. Nejen že byla navržena jako otevřená do obývací části s jídelním koutem, ale zároveň je i součástí chodby, což mělo za následek maximální využití každého volného místa pro úložné prostory. Nalezneme zde jak spížní skříně pro potraviny, které jsou poháněny elektromotory pro lepší ovládání, tak šatní skříně pro ukládání oblečení, kabelek a bot.

Nová koupelna se záchodem taktéž získala novou podobu. Odstraněním umakartového jádra a částečným zabráním stávající chodby nám umožnilo zvětšit koupelnu dle požadavků. Mohli jsme si dovolit umístění dvou nadstandardně velkých umyvadel, vany s dešťovou sprchou a mnoha úložných prostorů vestavěných do vzniklých výklenků a nik. Abychom do koupelny dostali i přirozené světlo, které je zejména po ránu nedocenitelné, rozhodli jsme se mezi chodbou a koupelnou osadit skleněnou příčku s posuvnými dveřmi z mléčného skla. Stávající plné dveře ložnice, které těsně sousedí s koupelnou, jsme nahradili taktéž skleněnou výplňí stejného zabarvení, díky čemuž se nám podařilo dosáhnout požadovaného cíle - vnesení přirozeného světla do koupelny.

Podlaha byla pro sjednocení prostoru v celém bytě volena z jednoho materiálu. Materiál měl být, měkký, s izolačními schopnostmi a hlavně z přírodních materiálů. Jasnou volbou v tomto případě bylo tzv. marmoleum, se kterým jsme měli dobré zkušenosti. Pro zachování vzdušnosti prostoru byla zvolena světlá barevnost podlahy, v odstínech co nejpodobnějších odstínum použitého dřeva, maleb a tapet v interiéru.

Pro pohledovou část nábytkového vybavení včetně kuchyně byla zvolena dřevěná dýha z běleného a přirozeně zbarveného dubu v kombinaci s HPL laminátem v polomatné bílé barvě. Pracovní deska byla pro svůj složitější tvar navržena z umělého kamene tzv. GETACORu, taktéž v matné bílé barvě. Díky použití světlých a neutrálních odstínů barev a dřeva se byt stal pocitově vzdušnějším a větším. Volba neutrálních tónu byla záměrná a to proto, aby investor měl možnost celý byt ladit dle nálady do jakékoliv barvy na základě použitých doplňků (textil, polštáře, stínění, koberce, prostírání, apod…). Jedinou částí v bytu, kde je použitá výrazně tmavší barva je část s obývacím koutem, kde bylo záměrem za pomoci použití tmavšího šedohnědého odstínu barvy vytvořit intimní koutek.

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.