Luxusní přestavba vily ze 60. let

Úterý, 18. Duben 2017 - 0:30
| Napsal: | Zdroj: EARCH.cz

Konverze či přestavby v sobě vždy nesou napětí mezi tím, kolik z původní budovy zůstane zachováno, a tím, kolik nového se dá ze současné architektury a standardů bydlení do nové stavby vnést. Najjar & Najjar Arhitekten dali tzv. Domu B novou vrstvu uvnitř i venku a s použitím trojdílné sloupové konstrukce umístili na jeho vrchol nové střešní patro – s výhledy do všech směrů.

Najjar & Najjar, luxusní přestavba vily ze 60. let, foto © Manfred Seidl
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Najjar & Najjar
Světadíl Evropa
Země Rakousko
Město Vídeň
Datum realizace 2016
Poznámka

foto © Manfred Seidl

Na kopcích Vídeňské pánve, na východním úpatí severních Alp, přímo na katastrálních hranicích města Vídně se staví vily už od 18. stol. Právě zde byla umístěna i stávající stavba, původem z let 60.

Role výhledu a výhledů hrála při přestavbě tohoto domu ve svahu zásadní roli. Původní stavba připomínala vilu jen málo a kvůli četným rozšířením a přestavbám už postrádala jakékoliv prostorové či architektonické kvality. Poslední, střešní přístavba byla navíc předimenzovaná a kvůli celkovému technickému stavu budovy byla v rámci nové přestavby zcela odstraněna.

Architekti navrhli takovou podobu domu, která by odhalila jeho „osobnost“ a jejíž funkce se jasně odvozují od rozdílného členění vnitřních a vnějších prostor. Vila už zdáli odhaluje, jaké jsou její jednotlivé obytné funkce, a mezi pohledem zvnějšku a soukromím tak vzniká jisté napětí. Hmotnost, průhlednost a hra s formami jsou budovány postupně a ve vrstvách. „Chtěli jsme dát nový život poměrně velkému domu i jeho stávající vertikalitě. Sokl jsme zdůraznili přírodním kamenem, ale s tím jak se dům zvedá do výše, roste i jeho průhlednost,“ říká jeden z tvůrců přestavby Rames Najjar. Vrstva ložnic, například, odděluje přízemí od obýváku s vyhlídkou na vrcholu a zvenčí se projevuje jako lehce zbarvený skleněný pás.

Střešní patro prošlo kompletní přestavbou. Konstrukčně je podepřeno třemi sloupy a toto opatření umožnilo zřízení ze všech stran proskleného patra s výhledem do všech světových směrů. Za jasného počasí je dojem opravdu mimořádný: lze dohlédnou na řeku Vídeňku na severovýchodě, na Alpské vrcholky na jihu a na východ až do Maďarska se Slovenskem.

Řešení prostorů

Vila je orientována východo-západně a stojí na poměrně úzké a příkré parcele, přístupné dvěma silnicemi. Hlavní vchod na nižší úrovni byl ponechán, prostory soklu budovy jsou soukromějšího rázu a lépe chráněné. Ložnice, koupelny a wellness se nachází v prvním patře, odkud lze také vstoupit na terasu a k bazénu. Původní vstup do budovy byl z této strany taktéž ponechán.

Na vrchol budovy byl přidán samostatný prvek, obývací patro, z něhož se tak stává „dům v domě“. Bílá fasáda z desek Alucobond podtrhuje vzdušný, lehký dojem. Prostory interiéru jsou rozměrné a světlé, samostatné těleso schodiště potom vede k prosklenému pavilonu na úplném vrcholku domu. Prostory plynule přechází jeden v druhý, svažující se sloupoví podtrhuje charakter modernizovaného loftu. Vila ve svahu tak nechává dědictví ze 60. let za sebou a s patřičným uživatelským sebevědomím kráčí vstříc 21. století.