Luxusní rekonstrukce bytu v Bratislavě

Pondělí, 11. Únor 2013 - 11:27
| Napsal:

Rekonštruovaný byt sa nachádza v Bratislave, v Starom meste. Dôležitým faktorom pre investíciu bola poloha a teda komfort užívania v historickom centre a zároveň návratnosť investície, na ktoré má poloha zásadný vplyv.

Fotoalbum: 

Byt sa nachádzal v pôvodnom stave s menšími úpravami, čiže stav z prvej polovice minulého storočia s prístavbou malej kuchyne na pôvodnej terase. Dispozícia a tiež technický stav bytu si vyžiadali komplexnú rekonštrukciu vrátane stavebných úprav značného rozsahu. Nároky na plochu a finálne riešenie sú prispôsobené pre užívanie bytu jednou, alebo dvoma osobami.

Najdôležitejším faktorom pre úspešný návrh a realizáciu je jasná predstava klienta a reálny pohľad na pomer medzi nákladmi a kvalitou. Vďaka tomu mohla byť tvorba konceptu racionálna, priama a systematická. Nosnou myšlienkou návrhu je maximalizovať optické spojenie priestorov vo vnútri bytu, a tiež napojenie na veľkú exteriérovú terasu. Odvážne rozhodnutie pre odstránenie všetkých priečok v byte a ich nahradenie sklenenými bezrámovými preskleniami so závesmi prinieslo želaný efekt a po odtiahnutí závesov a žalúzií je vnútorný priestor, ktorý bol pôvodne členený na malé izbičky, otvorený a svetlý. Pôvodné klasické dvere a okno na terasu v obývacej časti nahradilo veľké presklenie s pevnou časťou a posuvnými dverami, a terasa sa tak stala súčasťou bytu, nielen jeho doplnkom. Kúpelňa a kuchyňa si v byte vymenili miesto, čo umožnilo prepojiť kuchyňu s obývacou izbou a dodať kúpelni potrebnú plochu pre veľkorysejšie a komfortnejšie riešenie.

Rozvody sietí v byte boli v pôvodnom stave, častokrát havarijnom. V byte boli vymenené všetky rozvody vody a kanalizácie až po napojenie na stupačky. Elektrické rozvody boli realizované kompletne nové a to aj s prípravou pre rozvody internetu a alarmu. Najväčším technickým problémom bolo kúrenie, ktorého rozvody boli vyhotovené pre systém doby realizácie domu / expanzná nádoba na streche / a ktorých trasy a prepojenia nebolo možné jednoducho lokalizovať a upraviť pre aktuálne potreby telies a ich nové polohy. Zaujímavosťou bol samostatný prívod teplej vody priamo z kotolne, kde sa na nečakanom mieste nachádzal aj ventil na jeho uzavretie. Pravdepodobne sa jednalo a špeciálnu úpravu pre pôvodného majiteľa bytu, ktorý mal byť aj pôvodným majiteľom celého domu.

Po ukončení stavebných úprav a inštalácii nových sietí, boli v celom byte spravené nové omietky s osobitným dôrazom na vyrovnanie stien, ich vertikalitu a uhly. Dôsledné dodržanie týhto požiadaviek si vyžiadala neskoršia montáž atypického nábytku, ktorý je zabudovaný a teda je potrebné dodržať všetky rozmery a uhly pre jeho správne osadenie. Pôvodná podlaha sa nedala použiť, ale z praktického hľadiska nebolo vhodné ju spolu so všetkými vrstvami odstrániť, preto sa previedla špeciálna nivelizácia na existujúce podlahy, ktorá vytvorila podklad pre lepenie novej. Pred realizáciou sadrokartónových podhľadov a podláh, bolo nutné urobiť prípravu na osadenie a montáž kotevných profilov zasklených stien, ktoré sa nachádzajú dole v podlahe a hore v sdk podhľade. Príprava bola vyhotovená pomocou atypických oceľových prvkov, ktoré bolo možné v malom rozmedzí dolaďovať tak, aby boli profily zapustené presne podľa požiadaviek. Do plochy podhľadu boli tiež zapustené profily pre závesy, umiestnené za sklom. Výsledné minimalistické detaily priestor opticky odľahčujú a dodávajú jednoduchú eleganciu. Podlaha v byte je z bieleného dubového masívu, celoplošne lepená bez dilatácií. V časti kuchyne a kúpelne je podlaha z veľkoformátovej dlažby gresu, tmavosivej farby. Tento materiál tvorí tiež steny v kúpelni aj kuchyni, a farebne dopĺňa svetlú podlahu a zariadenie. Na terase sa pod nový drevoplastový povrch položila hydroizolácia na báze pvc a vybudovalo sa nové zábradlie.

Nábytkové zariadenie bytu bolo navrhnuté a vyrobené zväčša ako zabudovaný atyp, niektoré časti ako stoličky, sedačka, posteľ a pod. boli dodané od kvalitných etablovaných výrobcov. Väčšina plôch je v prevedení striekanou farbou a v časti obývačkovej steny je to morená jaseňová dyha. Špeciálnu pozornosť si zaslúži zelený šatník oproti kúpelni so striekanými frézovanými úchytmi, ktorý bolo kvoli šírke chodby nutné zasekať do steny a vytvoriť v ňom v stene niku pre osadenie a zabudovanie pračky. Obývačková zostava je tvorená otvorenými policami v dyhovom prevedení, skrinkou na televízor, kde televízor je zavesený na dvierkach skrinky a pracovným kútom so stolom a skrinkami, ktoré slúžia na odkladanie pracovných dokumentov a zároveň schovávajú prípravu pre umiestnenie klimatizačnej jednotky pod stropm. Spodné skrinky pod televízorom sú kotvené do steny a preto nemusia mať podporné nožičky čo opticky odľahčuje plochu nábytku. Šatník prístupný zo spálne využíva priestor pôvodného šatníka a po prekrytí striekanými doskami sa na prvý pohľad „stráca“. Doprava veľkorozmernej krycej dosky šatníka si vyžiadala mimoriadne opatrenia a šikovnosť realizátora. Steny spálne sú prekryté tapetou s motívom mapy sveta, ktorá odkazuje na cestovateľskú vášeň investora a pri priehľade z obývačky, kedy sa odvníma ako celok, vytvára príjemné pozadie a efekt tomuto priestoru. Ďalšou výzvou bolo usporiadanie kuchyne a kuchynského sedenia v obmedzenom priestore. Samotná kuchyňa vďaka správnemu usporiadaniu a výberu spotrebičov umožňuje plnohodnotné využívanie. Výtvarným akcentom je leštená atypická betónová pracovná doska v jednom kuse, ktorej dopravu na miesto muselo zabezpečiť 7 ľudí. Nerezový drez osadený v doske je ručne robený kus s minimalistickým vzhľadom a detailom. Stôl ktorého umiestnenie bolo vybrané s ohľadom na výhľad na terasu nachádzajúcu sa na východnej strane, je vyhotovený ako konzola zo steny, teda nemá podpornú nohu na konci, čím vytvára levitujúci efekt. Z hľadiska designu stoja za zmienku aj radiatory, ktoré boli komplet vymenené, špeciálne vyniká čierny metalízový radiátor v kúpelni. Zvláštnosťou kúpelne je tiež osadenie umývadla vedľa okna akoby, vysunutého zo steny a skrinky na toaletné potreby zavesenej zo stropu tak, aby sa zachoval efekt spojenia priestorov sklenenou priečkou.

Finálne skompletovanie všetkých prvkov a detailov od zariadení, ventilov, batérií a sanity, zariadenie kuchyne, výberu svietidiel, vypínačov a mnoho ďalších prvkov prebiehalo za aktívnej účasti investora. Na každú drobnosť bol kladený dôraz a každá bola samostatne posudzovaná. Rovnako aj celý priebeh rekonštrukcie, ktorá bola mimoriadna svojim rozsahom, technickými zásahmi, prevedením a náročnosťou na detaily.

Klíčová slova: