Místo demolice rekonstrukce. Přestavbou vznikly prostory pro lokální designéry a módní návrháře

Středa, 2. Říjen 2019 - 12:58
| Napsal:

Málo využívaný administrativní a skladovací objekt v centru Bruselu měly nahradit nové kapacity sloužící místním designérům a módním návrhářům. Zadání architektonické soutěže navrhovalo stávající objekt zbořit a na jeho místě postavit novou budovu – studio ROTOR ve spolupráci s V+ se ovšem rozhodlo jít jinou cestou a objekt zachovat a precizně jej upravit pro nové využití.

Prostory pro design a módní návrhářství MAD Brussels, ROTOR a V+ © Maxime Delvaux
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér ROTOR, Vers plus de bien être / V+
Světadíl Evropa
Země Belgie
Město Brusel
Ulice, číslo Place du Nouveau Marché aux Grains 10
PSČ 1000
Datum realizace 2017

Bruselské kreativní studio ROTOR se úzce zaměřuje na nové způsoby využívání starých objektů a recyklaci stavebních materiálů. Když se tak jeho designéři zúčastnili společně s rovněž bruselskou architektonickou kanceláří V+ soutěže na přestavbu starého administrativní objektu a skladů v centru Bruselu, rozhodli se jít cestou vlastního přesvědčení. Zadání architektonické soutěže sice účastníkům doporučovalo odstranit stávající stavbu a nahradit ji budovou novou, která splní všechny požadavky budoucího provozu. Autoři návrhu ovšem namísto toho navrhli rekonstrukci stávajícího objektu, která přesvědčila porotu o správnosti takového přístupu, což jim zaručilo také vítězství v soutěži.

Nové prostory slouží odborné platformě MAD Brussels zaměřující se na oblast designu a módního návrhářství, která prostřednictvím architektonické soutěže chtěla získat nové místo pro setkávání tvůrců a celkovou podporu těchto oborů. Přízemí proto autoři návrhu určili pro konání různých akcí a výstav přístupných široké veřejnosti, jednotlivá patra pak slouží jako multifunkční pracovní prostory.

Studio ROTOR projekt označuje jako „radikálně konzervativní“ – konzervativní ve snaze o zachování starého, radikální v přístupu k rekonstrukci. „Projekt projevuje vysokou úroveň tolerance vůči stávajícímu, které kombinuje s vysokým standardem všech nových použitých prvků a materiálů. Konečným výsledkem je budova mnohem bohatší a pestřejší v otázce typologie, než jaké by se dalo dosáhnout při realizaci novostavby,“ popisuje studio.

Interiéry sceluje bílá barva stěn, stropů i podlah. Pouze lokálně autoři očistili části původní konstrukce a nechali je v odhalené podobě – ať už jde o železobeton či pálené cihly. Při bourání některých stěn postupovali velmi opatrně s pečlivou přesností. Vnitřní prostory pak doplnili pestrou paletou materiálů a detailně řešených prvků.

Zástupci studia ROTOR budou přednášet 3. října 2019 v Praze v rámci cyklu Belgická inspirace pořádaného spolkem KRUH.