Náměstí mezi čtyřmi stěnami

Středa, 4. Leden 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Přestože Praha není Florencie, srdce jednoho místa na Vinohradech má tep živoucího náměstí po celý rok. Při návrhu interiéru restaurace hledali architekti inspiraci v základní stavební jednotce každého města – ve veřejném prostranství. Navodit atmosféru náměstí mezi čtyřmi stěnami nebyl lehký cíl, přesvědčivému výsledku však napomohlo prostorové řešení či výběr vhodných materiálů.

RAP partners s. r. o., Restaurace Želivárna – foto © Ondřej Laciga
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Ondřej Píhrt, Ondřej Laciga
Ateliér RAP partners s. r. o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 3 - Vinohrady
Ulice, číslo Vinohradská 2396/184
PSČ 130 00
Datum projektu 2013
Datum realizace 2014
Užitná plocha 613.50m2
Poznámka

Foto © Ondřej Laciga

Koncept

Základní koncept restaurace vychází z inspirace veřejným městským prostorem. Živým parterem náměstí plného zákoutí, kaváren, restaurací, obchůdků , stánků. Místem, kde všechny části přes svou rozmanitost vytvoří přirozeně působící jednotný celek, kde si každý najde to své. Přesně taková by měla být Želivárna.

Rozlehlý a pravidelný prostor slouží jako nenápadný funkční obal. Členění prostoru na zřetelně rozeznatelné zóny s různou mírou soukromí navozuje dojem náměstí. Jednotlivé prostory v rámci restaurace jsou odlišeny výškově, materiálově a prvky nábytku, se kterými se lze snadno identifikovat.

Velmi důležitý je systém osvětlení, který se odehrává ve dvou rovinách: technické – soustava pravidelně rozmístěných spotů v rámci technického podhledu, která společně s přirozeným venkovním světlem vytváří základní atmosféru a dekorativní – zavěšená svítidla, která se kromě osvětlovací funkce podílí i na identitě jednotlivých zón.

Materiálové řešení

Jednotného působení celého prostoru je dosaženo použitím materiálů a dekorací v jemné tonalitě, které se abstraktně odkazují na exteriérový veřejný prostor a jsou ponechány v přirozené a původní podobě - šedohnědý plaňkový obklad zdí, krémová mramorová dlažba, přírodní dubová podlaha zvýšených ostrůvků, hnědočerná wenge dýha korpusů lavic a přirozená barva kůže jsou doplněny o výrazně barevné odlišující prvky – azurové předělové stěny z replik starých okenic, bílo černá ornamentální dlažba.

Povrchy základního materiálového rámce jsou ponechané v původní formě a barevnosti. „Dekor“ supluje samotná podstata materiálů, jež jsou dány vlastní strukturou, barevností a detailem.

Ateliér koncem roku 2015 změnil vlastnickou strukturu a nyní tvoří pod novým názvem SOA architekti.