Návrh nového sídla redakce Forbes Slovensko od studia Chybík+Krištof odráží obsah magazínu

Úterý, 16. Červenec 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Architekti Chybík+Krištof nedávno dokončili sídlo časopisu Forbes Slovensko v Bratislavě. Kancelář je zrcadlem samotného časopisu a vznikla ve spolupráci s řadou úspěšných slovenských osobností a firem z jeho stránek. Open space pro dvacetičlennou redakci tvoří tři hlavní zóny a šestice vložených boxů, poskytujících soukromí pro schůzky, porady i telefonování.

Sídlo časopisu Forbes Slovensko, Chybik + Kristof architects & urban designers © Alexandra Timpau/ Alex Shoots Buildings
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Ondřej Chybík, Michal Krištof, Peter Chaban, Dominika Adamcová, Martin Holý, Ondrej Mičuda, Kristína Berecová
Ateliér CHYBIK+KRISTOF Architects & Urban designers
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava
Ulice, číslo Mlynské nivy, 48/A
Datum realizace 2018
Užitná plocha 260.00m2

KONCEPT 

S nápadem přenést obsah časopisu do fyzického prostoru přišlo před dvěma roky československé architektonické studio Chybík+Krištof, jehož zakladatelé se umístili v populárním žebříčku magazínu Forbes 30 pod 30 v Čechách i na Slovensku. Společně se čtrnácti vybranými designéry a nejlepšími slovenskými dodavateli vybudovali reprezentativní prostor redakce Forbes Slovensko, rozdělený na tři hlavní části doplněné šesticí vložených boxů.  

PROSTOR 

Interiér kanceláře Forbes Slovensko je založen na utváření silné komunity s odlišením rozdílných potřeb jeho týmů. Základ tvoří velkorysá místnost 260 m2 očištěná od nánosů minulých rekonstrukcí, opticky dělená na tři hlavní oblasti. Zatímco prostřední část návštěvníka v redakci intuitivně vítá výstavou obálek a nabídne mu posezení i okamžité propojení s obchodním oddělením, z druhé strany vložené „zdi“ se nachází redakční tým, jemuž zeď slouží pro vizualizaci rozpracovaného čísla a archiv výtisků. Jelikož redaktoři mezi sebou častěji komunikují a zároveň potřebují nerušený, kompaktní prostor, do něhož návštěvy vstupují jen výjimečně, sdílí jednu velkou pracovní plochu a vizuálně se od vstupu distancují. Obchodní oddělení zase spolupracuje v rámci menších týmů, což se v interiéru odráží v místech seskupených po dvojicích či trojicích. Kolem desetičlenného redakčního týmu pravidelně prochází vydavatelé s kanceláří na nejvzdálenějším konci Forbes Slovensko. 

Prostor jednotného open spacu narušuje šest boxů určených pro časté schůzky, telefonování a porady, které díky odhlučnění sdílené prostory neruší. Zejména čtveřice telefonních budek pomáhá harmonizovat jinak hektické prostředí časopisu a reaguje na poslední proměny pracovního prostředí. Pracovní prostor kombinuje kvalitu open spacu a samostatných kanceláří. Open space napomáhá komunitnosti, vzájemné komunikaci a přehledu o celé firmě. Pocit a negativní aspekty „halovosti“ open spacu jsou eliminované členitostí prostoru. 

MATERIÁLY  

V rámci mezinárodní značky pracovali architekti Chybík+Krištof jak s typickým odstínem modré a dalšími prvky, které časopis charakterizují globálně, formovali také jeho lokální image. Té docílili spoluprací s předními slovenskými dodavateli a designéry. Dřevěnou konstrukci vložených boxů zhotovila stavební firma Zelena stavba, nábytek dodal tradiční výrobce Karpiš, Domark, Paspol nebo designéři Boris Klimek a Michal Staško, světla pochází od progresivní společnosti Arli, zejména lustr v hlavní zasedací místnosti je vytvořený ve spolupráci se světoznámým producentem karbonových technologií c2i a na míru jsou navržené textilní potahy od slovenské designérky Michaely Bednárové a její značky Puojd. Příjemnou atmosféru proměňujícího se pracovního prostředí pak doplňuje zeleň od Kvety.sk, tapety Guapa nebo doplňky od Mr. Wood. Slovenský design je v interiéru podpořen především výraznou barevností – pokud do koncepce produkty nezapadají, fungují zde jako neutrální stafáž.