Nový multifunkční obecní dům v Ďáblicích od A.LT architekti rozdělují vnitřní atria

Čtvrtek, 10. Leden 2019 - 0:10
| Napsal:

Na podzim minulého roku se radnice malé pražské části Ďáblice přesunula do nové stavby od ateliéru A.LT architekti, který s návrhem multifunkčního obecního domu vyhrál vyzvanou architektonickou soutěž z roku 2012. Jednopodlažní budova s bílou reflexní fasádou v sobě zahrnuje kromě sídla radnice také společenský sál, poštu i ordinaci lékařů.

Obecní dům a radnice v Ďáblicích, A.LT Architekti © Tomáš Balej
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Peter Lacko, Filip Tittelbach
Ateliér A.LT Architekti
Spolupracovníci Tomáš Balej, Lenka Dvořáková
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 8 - Ďáblice
Ulice, číslo Osinalická, 1104/13
PSČ 18000
Suma 62 000 000.00
Měna CZK
Datum projektu 2013
Datum realizace 2018
Zastavěná plocha 1 685.00m2
Poznámka

Grafika: Barbora Zachovalová

Radnice malé tříapůltisícové městské části Praha-Ďáblice dříve sídlila ve vile v okrajové rezidenční zástavbě. Vedení městské části na severu Prahy se proto rozhodlo namísto rekonstrukce vily investovat do novostavby v místě nově vznikajícího centra Ďáblic. Z toho důvodu došlo v roce 2012 k vypsání vyzvané architektonické soutěže na nové sídlo radnice, ve které zvítězilo pražské studio A.LT architekti.

Na místě bývalého kina architekti navrhli bezbariérový jednopodlažní objekt rozdělený otevřenými atrii do čtyř částí. Nejedná se totiž o klasickou „monofunkční“ radnici, ale o multifunkční objekt, který kromě sídla představitelů městské části nabízí další občanskou vybavenost. Své místo v nové budově našel také společenský sál, pošta i ordinace.

„Jednoduchý přízemní dům není monumentem, ale spíše instrumentem pro obyvatele všech věkových kategorií. Podstatou řešení proto byla maximální otevřenost a transparentnost a také dostatečný přísun přirozeného světla a vzduchu,“ komentují návrh autoři. 

Všechny čtyři části budovy propojuje krytý vestibul v podobě určitého podloubí, který může sloužit také jako rozšíření sálu při společenských akcích nebo jako výstavní prostor. Světlému interiéru dominuje odhalená konstrukce ze světlého dřeva. Díky venkovním pobytovým prostorům mezi jednotlivými částmi domu a velkým oknům se návštěvníkům také otevírají průhledy celým objektem.

Základní nosnou konstrukci stavby tvoří masivní dřevěný skelet v modulu 4 krát 4 metry. Čelní bílé fasády mírně svažité jednopodlažní budovy pokrývá stříbrný reflexní potisk s geometrickým vzorem, který má podle architektů sloužit pro „větší identifikaci občanů s ‚abstraktní krabicí‘”.