Přestavba školky ze 70. let na společenské centrum

Pátek, 15. Prosinec 2017 - 0:57
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Ateliér 38 zrekonstruoval budovu školky ze 70. let, u které architekti objevili její modernistickou povahu. Při rekonstrukci se proto snažili jen o drobné úpravy. Díky novému investorovi se z objektu nyní stalo živé společenské centrum.

Restless, Atelier38, © Roman Polášek
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Tomáš Bindr, Petr Doležal
Ateliér Atelier 38
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Opava
Ulice, číslo Náměstí sv. Hedviky
Datum projektu 2010
Datum realizace 2011
Zastavěná plocha 959.00m2

Školka N.P. Galena ze sedmdesátých let minulého století- zapomenuté vzpomínky z dětství, všudypřítomné vzrostlé stromy bývalého hřbitova, zavazující velikáni architektury Leopold Bauer a Bohuslav Fuchs v sousedství.

Školku tvořil dvojpodlažní objekt 4 tříd spojený obslužným krčkem s jednopodlažními objekty varny a kotelny.

Konstrukce montovaného MSOB skeletu naplnila při přestavbě a nástavbě Le Corbusierovy teze funkcionalismu. Okouzleni tímto zjištěním, co nejvíce jsme se snažili respektovat podstatu stávajících objektů, jen mírně vymazávat a mírně přidávat. A do nekonečna korigovat proporce.

Pokles počtu narozených dětí v 90 letech minulého století a privatizace státních podniků zapříčinil zánik mnoha institucí předškolního vzdělávání.

Budovu koupil soukromý investor a začala se proměňovat v živé centrum společenského života, komunitního i celoopavského. V současné době v budově sídlí šicí dílny, sochařský ateliér s veřejným barem, kosmetika, kadeřnictví, fitness. Peče se tady pizza, v nástavbě II.NP jsou administrativní sídla.

V první fázi byla přestavěna dvoupodlažní budova, byl vybouraný propojovací krček a byly částečně řešeny zpevněné a travnaté plochy. Ve druhé fázi byla realizovaná přestavba varny, kotelny, byla provedena nástavba II.NP a dokončili se zpevněné a travnaté plochy.

V součastné době se připravuje nástavba III.NP s administrativou a bytem majitelů. I na pátou tezi - střešní terasu- nakonec dojde.

 
Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.