Rekonstrukce domu v dělnické kolonii vytvořila vnitřní hnízdo

Úterý, 28. Listopad 2017 - 0:25
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Rekonstrukce domu v dělnické kolonii z počátku 20. století pro bratra jednoho z architektů byla pro autory potěšením. Bourání bylo sice zásadní, zmizely všechny vnitřní konstrukce, charakter domu se však výrazně nezměnil. Citový vztah k realizaci a naprostá důvěra mezi architektem a klientem byla pro výsledek klíčová.

Dům s hnízdem, MAJO, Foto: © Majo architekti
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér majo architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Kladno 4 - Rozdělov
Datum projektu 2012
Datum realizace 2014
Užitná plocha 129.00m2
Zastavěná plocha 93.00m2
Materiál

Rekonstrukce rodinného domu v Kladně - Rozdělově. Dům v ulici Antonína Fouska z počátku 20. století je součástí dělnické kolonie podobných domků. Původní dispozice nevyhovovala dnešním požadavkům na bydlení, a proto rekonstrukce započala vybouráním všech vnitřních konstrukcí, takže z domu zůstala jen skořápka (obvodové zdi, střecha) a jedna vnitřní nosná zeď.

Centrem navržené dispozice je převýšený obytný prostor s kuchyní, jídelnou a dřevěnou vestavbou, který je novými francouzskými okny propojen se zahradou. Ložnice a koupelna jsou orientovány do ulice, dětské pokoje s kouplenou jsou v podkroví. Součástí návrhu je i nová garáž, zahradní altán a úpravy zahrady (zatím nerealizováno).

Během návrhování a realizace byl zvláštní důraz kladen na kvalitu použitých materiálů a řemeslné práce - okna jsou dřevěná s tyrkysovým nátěrem, podlahy jsou jasanové (obytný prostor, ložnice), teakové (koupelny, wc), smrkové (podkroví, schodiště), v zádveří je použita dlažba (Apavisa). Parapety a kuchyňská pracovní deska jsou z olejované dubové spárovky, většina nábytku je rovněž z dubu. Zábradlí jsou ocelová, černě natřená. Vystupující hmota komínu je zvýrazněna lakovanou cementovou stěrkou; stejná povrchová úprava je použita na wc a v koupelnách. Kuchyně je z bíle lakovaných MDF desek, dvířka horních skříněk ze smrkové biodesky.

Nejzajímavějším prvkem interiéru je nepochybně dřevěná vestavba v obytném prostoru, které se začalo říkat "hnízdo", a která plní vícero funkcí. Vespod je umístěno na míru vyrobené sofa, nad ním je pracovna, pod schody čtenářský kout s knihovnou, úplně nahoře pak spací patro. Pracovna je s přízemím spojena požární tyčí, po které se dá snadno sjet a fyzicky zdatnější jedinci po ní mohou šplhat. Celé hnízdo je tvořeno konstrukčními smrkovými deskami Novatop. Nesnadné (a do jisté míry experimentální) realizace na hranici mezi truhlářskými a stavebními pracemi se nakonec úspěšně zhostila firma Interiéry Lapka, jejíž řemeslníci mají velkou zásluhu na zdařilém výsledku celé rekonstrukce.

Nábytek a svítidla byly vybrány s ohledem na materiálové a barevné řešení celého interiéru. Pohodu domova zajišťují krbová kamna a mandala přivezená z cest po Tibetu.

Diskuse: