Rekonstrukce a přístavba staré chalupy od OK Plan architects kombinuje tradiční a moderní prvky

Úterý, 14. Leden 2020 - 0:09
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Proměna chalupy z první poloviny dvacátého století naplňuje zadání investora upravit stávající vesnické stavení pro stálé bydlení. Základní myšlenkou návrhu architektonického týmu pod vedením Luďka Rýznera bylo navrátit domu jeho původní podobu a zároveň přiznat soudobý výraz nové přístavby. Ten podtrhuje použitý hliníkový systém zasklení kontrastující s replikami původních dřevěných špaletových oken.

Rekonstrukce chalupy u Blaníku, OK Plan Architects © Jaroslav Hejzlar
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Luděk Rýzner
Ateliér OK PLAN ARCHITECTS
Spolupracovníci František Čekal
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Datum projektu 2012
Datum realizace 2016
Užitná plocha 164.00m2
Zastavěná plocha 137.50m2
Poznámka

Foto © Jaroslav Hejzlar

Použité systémy Schüco: AWS 70. HI, posuvné dveře ADS 70. HI (izolační dvojsklo)

Dispoziční a materiálové řešení

Přestavba chalupy si vyžádala rozšíření stávající obytné plochy částečně podsklepené stavby s podkrovím. To zajišťuje nová přístavba, kam autoři umístili vstupní zádveří i nové hygienické zázemí. Přístavba kontrastuje s původním objektem jak svým tvarem, tak i materiálovým řešením. Její dřevěný laťový obklad vyniká vedle bílé omítky starého domu. Architekti upravili také nástupní prostor k domu s vjezdem z kamenných odseků a novým venkovním schodištěm z dubových pražců – to pak doplňuje také oplocení z gabionů.

OK Plan - RD pod Blaníkem
Rekonstrukce chalupy u Blaníku, OK Plan Architects © Jaroslav Hejzlar

Rekonstrukce chalupy spočívala mimo jiné v sanaci stávajících konstrukcí. Pro bezproblémové fungování domu navrhl projektový tým ateliéru OK Plan architects podřezání cihlového zdiva a provedení nové hydroizolace. Zdi byly následně opatřeny kontaktním zateplovacím systémem. Nevyhovující stav krovu v podkroví si pak vyžádal kompletní výměnu včetně keramické střešní krytiny.

Dřevo a hliník

V přízemí domu a částečně i v podkroví navrhli autoři repliky dřevěných špaletových oken. S těmi pak materiálově i proporčně kontrastují nové otvory v domě, které jsou provedeny pomocí hliníkového systému Schüco s dvojitým zasklením. Podlahy vyřešili architekti rovněž v tradičním duchu, a sice z vrstvených dubových parket na řemen. Dubové dřevo pak nalezneme také u dveří, obkladů stěn a stropů i vybraných kusů nábytku.

OK Plan - RD pod Blaníkem
Rekonstrukce chalupy u Blaníku, OK Plan Architects © Jaroslav Hejzlar

Světlému interiéru s množstvím dřeva prospívá dostatečný přísun slunečního světla, který není ve starých chalupách obvyklý kvůli tradičně malým oknům. V tomto případě se díky střešním oknům a velkoformátovému zasklení směrem do zahrady podařilo vnitřní prostory prosvětlit dostatečně. V dětském pokoji v podkroví pak navrhli architekti velkoryse řešený vikýř, který zajišťuje výhled do zahrady a v exteriéru tvoří výrazný prvek jinak jednoduše pojaté střechy. Kombinace tradičních a moderních prvků představuje hlavní charakteristiku exteriéru i interiéru domu a je třeba přiznat, že výsledku jednoznačně sluší.

OK Plan - RD pod Blaníkem
Rekonstrukce chalupy u Blaníku, OK Plan Architects © Jaroslav Hejzlar


Rekonstrukce chalupy u Blaníku, OK Plan Architects © Jaroslav Hejzlar

Tento článek vznikl za podpory firmy Schüco CZ