Rekonstrukce rodinného domu v Klánovicích

Úterý, 2. Únor 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Původní bílý domek byl postaven roku 1999 na pozemku, který byl oddělen ze sousední zahrady. Mladí manželé se třemi dětmi jej zakoupili v roce 2011 a od začátku počítali s tím, že jej budou muset přestavět, aby lépe vyhovoval jejich potřebám. Zadáním bylo vytvořit funkční moderní úsporný dům, který lépe využije potenciál malého pozemku. 

Ondřej Tuček, Rekonstrukce RD Klánovice - foto © archiv autora
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Ondřej Tuček
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha - Klánovice
Datum realizace 2014
Zastavěná plocha 148.00m2
Plocha pozemku 508.00m2
Poznámka

Spoluautorky nábytku - Soňa Malinová a Alice Kuchařová

Bylo zejména zapotřebí zcela změnit vnitřní dispozici přízemí, tak aby mohl vzniknout velkorysý obytný prostor s kuchyňským koutem, orientovaný na jih, do zahrady. V rámci této úpravy vnitřního rozvržení bylo přeřešeno i vstupní zádveří, hala a wc. Původní nevzhledné ocelové schodiště bylo vyměněno za nové dřevěné. V podkroví byla zrekonstruována koupelna a WC, které byly vybaveny novými zařizovacími předměty, včetně shozu na špinavé prádlo.

Dům byl zvenčí očištěn od vstupního přístřešku na severu a balkonu na jihu. Cca 1/3 oken byla přeformátována či zcela nově vybourána. Byla přistavěna terasa s dřevěnou pergolou v návaznosti na obytný prostor, přístupná dvojicí posuvných dveří. Také byl vybudován přístřešek pro auto, jehož konstrukce zároveň vytváří kryté závětří před vstupem do domu a navíc integruje malou kůlnu. Vzhledem ke stísněným podmínkám tato kůlna tvoří zároveň hranu pozemku a plynule přechází v nové dřevěné oplocení pozemku směrem do ulice. V rámci její fasády jsou skryté původní nevzhledné pilířky měření plynu a elektřiny. Nové venkovní prvky přísně respektovaly stávající stromy.

V rámci stavebních úprav byly vyměněny všechny dveře, okna, podlahy a obklady. Dům byl zateplen a opatřen novou šedou fasádou. V rámci jejího řešení byly pečlivě ošetřeny detaily návazností u soklu, střechy a štítu budovy. Byly zkráceny extrémně dlouhé přesahy krokví a vyměněna střešní krytina. Celkově dům získal moderní vzhled. Nové venkovní prvky tesařských konstrukcí jsou ponechány v přírodní barevnosti a opatřeny transparentní lazurou.

Rekonstrukcí prošly i domovní instalace, byl osazen nový úsporný plynový kotel, upraveny rozvody vody, kanalizace a elektřiny. Také byla vybudována šachta pro vsakování dešťové vody.