Rodinný dům jménem Vítek

Pondělí, 8. Červen 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Dřevostavba v minimalistickém duchu paradoxně zaujme právě svou jednoduchou hmotou spolu s opálenými palubkami použitými na fasádě.

Vítek Donát, ASGK Design s.r.o., Rodinný dům Vítek - foto © Petra Hajská
Fotoalbum: 
Vítek Donát, ASGK Design s.r.o., Rodinný dům Vítek - foto © Petra Hajská
Vítek Donát, ASGK Design s.r.o., Rodinný dům Vítek - foto © Petra Hajská
Vítek Donát, ASGK Design s.r.o., Rodinný dům Vítek - foto © Petra Hajská
Vítek Donát, ASGK Design s.r.o., Rodinný dům Vítek - foto © Petra Hajská
Vítek Donát, ASGK Design s.r.o., Rodinný dům Vítek - foto © Petra Hajská
Vítek Donát, ASGK Design s.r.o., Rodinný dům Vítek - foto © Petra Hajská
Vítek Donát, ASGK Design s.r.o., Rodinný dům Vítek - foto © Petra Hajská
Vítek Donát, ASGK Design s.r.o., Rodinný dům Vítek - půdorys 1.N.P.
Vítek Donát, ASGK Design s.r.o., Rodinný dům Vítek - půdorys 2.N.P.
Vítek Donát, ASGK Design s.r.o., Rodinný dům Vítek - řez
Vítek Donát, ASGK Design s.r.o., Rodinný dům Vítek - pohledy
Katalogový list: 
Autor Vítek Donát
Ateliér ASGK Design
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Datum projektu 2011
Datum realizace 2014
Užitná plocha 122.00m2
Zastavěná plocha 77.00m2
Poznámka

Spolupráce: Lhoták (zemní práce), Tesaři Osík (hrubá stavba), Slavona (výplně otvorů)

Novostavba rodinného domu se nachází na konci slepé ulice v okrajové části menší obce ve Východních Čechách. Dvoupodlažní objekt zachovává požadavek dané lokality na sedlovou střechu, přesto má moderní, jednoduchý a kompaktní tvar. Tmavá barva dřevěného opláštění je dána povrchovou úpravou palubek opálením, které zvyšuje jejich odolnost nejen vůči povětrnosti, ale i z hlediska požárního. V kontrastu k palubkové fasádě jsou pak navržena okna a plné panely z Cetris desek mezi nimi v barvě slonové kosti. Jednotlivé detaily stavby, jako je střecha bez přesahů či skryté okapové žlaby celkový minimalistický výraz dále podtrhují.

Objekt je půdorysně členěn do tří příčných traktů. V přízemí je v prostřední z nich situován vstupní prostor se šatnou, který navazuje na schodišťovou chodbu. Ta je na jedné straně propojena s obytným prostorem s kuchyňským koutem a jídelnou, na druhé straně pak navazuje na ložnici a koupelnu. V patře je schodišťová chodba otevřená do prostoru pracovny s knihovnou. Vedle knihovny je umístěna prostorná koupelna, v části nad obytným prostorem jsou situovány dva dětské pokoje.

Dům je založen na základových pasech s provětrávanou mezerou pod podlahou. Konstrukčně je novostavba řešena jako dřevostavba ve sloupkovém systému z KVH nosných profilů s vloženou izolací z minerální vaty a difuzně otevřenou skladbou. Okna jsou dřevěná s izolačním trojsklem a v maximální míře ponechána s pevným zasklením. Objekt je navržen v nízkoenergetickém a nízkonákladovém standardu

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.