Rodinný dům v Teplicích s atypickým půdorysem

Neděle, 7. Leden 2018 - 21:16
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Architektonický ateliér 3+1 architekti řešil zástavbu parcely v teplické vilové čtvrti, kde se nacházejí převážně stavby z první poloviny 20. století. Nový rodinný dům se tímto prostředím inspiruje. Nejdelší strana trojúhelníkového půdorysu se otevírá do okolní zahrady.

Rodinný dům v Teplicích, 3+1 architekti © Pavel Plánička
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér 3+1 architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Teplice
Datum projektu 2010
Datum realizace 2013
Užitná plocha 155.00m2
Zastavěná plocha 113.00m2
Plocha pozemku 490.00m2

Drobná stavebníkova parcela tak trochu zbyla v pravoúhlém rastru místní zástavby. Bezprostřední blízkost objemově velkorysých vil a domů z první poloviny 20. století psychologicky i fyzicky pevně vymezuje „manévrovací prostor“ návrhu.

Chtěli jsme vytvořit dům odpovídající měřítkem a současným výrazem jeho sousedům. Zároveň bylo ale důležité, ponechat na malém pozemku dostatečný prostor zahradě. Pro ní se zdál jako ideální severní roh pozemku, s charakteristickou atmosférou, kde se setkávají zahrady dvou přilehlých domů. Měřítko, proporce a atmosféra místa tvarují tělo domu.

Pokoušíme se nalézt optimální v minimálním.

Klíčová slova: 

Diskuse: