Stavba roku 2014 - Rodinný dům „LF“

Pátek, 24. Říjen 2014 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Tisková zpráva, Marcus and Art spol. s.r.o.

Jedním z pěti projektů, které v letošním roce získaly titul Stavba roku 2014, je rodinný dům z dílny Stanislava Fialy, který je již několikanásobným držitelem tohoto ocenění. Oceněný rodinný dům v sobě odráží zásady nadčasovosti, dlouhodobé udržitelnosti a šetrnosti k životnímu prostředí. Celému interiéru dominují přírodní materiály, ale také maximální praktičnost.

Ing. arch. Stanislav Fiala - Fiala + Nemec s. r.o. - Rodinný dům "LF" - foto © Filip Šlapal
Fotoalbum: 
Ing. arch. Stanislav Fiala - Fiala + Nemec s. r.o. - Rodinný dům "LF" - foto © Filip Šlapal
Ing. arch. Stanislav Fiala - Fiala + Nemec s. r.o. - Rodinný dům "LF" - foto © Filip Šlapal
Ing. arch. Stanislav Fiala - Fiala + Nemec s. r.o. - Rodinný dům "LF" - foto © Filip Šlapal
Ing. arch. Stanislav Fiala - Fiala + Nemec s. r.o. - Rodinný dům "LF" - foto © Filip Šlapal
Ing. arch. Stanislav Fiala - Fiala + Nemec s. r.o. - Rodinný dům "LF" - foto © Filip Šlapal
Ing. arch. Stanislav Fiala - Fiala + Nemec s. r.o. - Rodinný dům "LF" - foto © Filip Šlapal
Ing. arch. Stanislav Fiala - Fiala + Nemec s. r.o. - Rodinný dům "LF" - foto © Filip Šlapal
Ing. arch. Stanislav Fiala - Fiala + Nemec s. r.o. - Rodinný dům "LF" - foto © Filip Šlapal
Ing. arch. Stanislav Fiala - Fiala + Nemec s. r.o. - Rodinný dům "LF" - foto © Filip Šlapal
Ing. arch. Stanislav Fiala - Fiala + Nemec s. r.o. - Rodinný dům "LF" - foto © Filip Šlapal
Ing. arch. Stanislav Fiala - Fiala + Nemec s. r.o. - Rodinný dům "LF" - půdorys 1.P.P.
Ing. arch. Stanislav Fiala - Fiala + Nemec s. r.o. - Rodinný dům "LF" - půdorys 1.N.P.
Ing. arch. Stanislav Fiala - Fiala + Nemec s. r.o. - Rodinný dům "LF" - půdorys 2.N.P.
Katalogový list: 
Autor Stanislav Fiala
Ateliér Fiala + Němec
Zodpovědný projektant
Spolupracovníci Jana Štefuráková, Milan Bulva
Generální dodavatel Hinton, a. s.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 6 - Nebušice
Datum projektu 2012
Datum realizace 2013
Zastavěná plocha 178.00m2
Poznámka

Obestavěný prostor: 1583 m3

Šetrný k životnímu prostředí

Charakter rodinného domu v nemalé míře diktuje opláštění černofialovými fotovoltaickými panely, které pokrývají i přilehlé přístřešky a vyrábějí potřebnou elektrickou energii. Panely jsou na domě nakomponovány tak, že nepůsobí nepatřičně jako u mnoha jiných staveb. Pro vytápění podlah a chlazení stropů autoři využili další šetrný zdroj – tepelné čerpadlo s hlubinnými vrty. Kombinace vysoce funkčních materiálů s pohledovým betonem opěrných stěn, modelujících krajinu pozemku, a dřevěných hradeb i teras tvoří nezaměnitelnou individualitu této stavby.

Chytré řešení svažitého terénu

Svažitý terén pozemku, nadiktoval výškové zasazení objektu s jedním podzemním a dvěma nadzemními podlažími. Suterén se obnažuje na východní straně ulice a nabízí přímý bezbariérový vstup do domu a garáže. Vstupní dvůr na úrovni ulice, téměř celý krytý lehkým přístřeškem, zkrášlený obvodovou zelení, může posloužit jako místo pro hry dětí, sportování, nebo stání pro auta návštěv. Opěrná stěna z pohledového betonu, prodlužující průčelní vstupní fasádu, porostlá popínavou zelení, drží terén osluněné zahrady na úrovni hlavního obytného podlaží a napomáhá tak nezbytnému efektu propojovaní interiéru a exteriéru. Terén okolo domu je dlouhými rampami modelován tak, aby zde nevznikaly žádné překážky plynutí pohybu po zahradě, ani pro strojovou údržbu.

Prostorný a nadčasový interiér

Ve vstupním podlaží suterénu najdeme všechny praktické funkce. Na garáž navazuje vstupní hala, dílna a domovní strojovna, sdružující tepelná čerpadla, elektroinstalaci a technologii bazénu. Najdeme zde i bohatě dimenzované skladové prostory. První nadzemní podlaží je z velké části volně plynoucím hlavním obytným prostorem, propojeným s kuchyní. V tomto podlaží najdeme i hospodářskou místnost za kuchyní, sociální zázemí a pokoj pro hosty s vlastní koupelnou. Okna na celou výšku podlaží, otočená směrem na jižní stranu, prosvětlují celý prostor a umožňují plynulé propojení s hlavní jižní zahradou, do níž je zasazen i přelivový bazén s kamennou krajinou. Přístřešek u bazénu tvoří další „venkovní místnost“. Interiér je zpracovaný z vysoce kvalitních, převážně přírodních, materiálů, které nebude nutné v průběhu dlouhého života stavby vyměňovat. Designový charakter tohoto patra moduluje především zářivě bílá mramorová podlaha. Vysoká nadčasovost a praktičnost tohoto materiálu je doplňovaná dubovými panely dveří, vestavěného nábytku a posuvných stěn. K souladu přispívají stěny a strop z pohledového betonu a skleněné stěny, potištěné bílým přírodním motivem stromu, vrhajícím stíny jižního slunce. Druhé nadzemní podlaží už je klidné, rozdělené na dvě hlavní ložnice s vlastními šatnami a velkorysým sociálním zázemím. Najdeme zde i dvě pracovny. Jedna otočená na jih s výhledem na bazénovou zahradu a druhá s výhledem přes severozápadní prosklený roh do nedaleké lesní stráně. Materiálový koncept tohoto patra ovládá dřevo. Dubové podlahy, dveřní panely a vestavěný nábytek zateplují základní konstrukci z betonu. Koupelny jsou realizovány v bílém mramoru v kombinaci s potištěným sklem.