Víkendová chaloupka s vinným sklípkem

Čtvrtek, 21. Září 2017 - 0:35
| Napsal: | Zdroj: CEZAAR - Slovenská Cena za architekturu

Industriální okolí ovlivnilo architekty natolik, že se jím nechali inspirovat pro nový víkendový dům na kraji Bratislavy.

Víkendový dům Vlčí hrdlo, a3um ateliér, Foto: © Tomas Manina
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Henrich Korec, Ladislav Jurík
Ateliér a3um ateliér
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava - Vlčí Hrdlo
Datum projektu 2012
Datum realizace 2016
Užitná plocha 56.00m2
Zastavěná plocha 25.00m2
Materiál

V roce 2012 oslovil architekty Juríka a Korece investor z Bratislavy s požadavkem na návrh víkendové chaty s vinným sklípkem. Ke sklípku stačilo následně navrhnout denní část s kuchyní, prostory pro možnost přespání a posezení venku na terase i uvnitř.

Místo bylo pro architekty velice inspirativní, neboť parcela se nachází v zahrádkářské kolonii mezi rafinérií a dunajskou loděnicí pro nákladní lodě. V blízkosti se táhnou rezavé ropovody, za nimi jsou vidět továrenské komíny, které v kombinaci s Dunajem a lužními lesy navozují tu pravou industriální romantiku.

Architektonický výraz chaty vychází z okolního prostředí. Stavba ale není jen jeho pasivním konzumentem, své okolí ovlivňuje a dotváří. Čistý tvar kostky je osazený na zelené zahradě, pohledový beton a zelená střecha pod korunami stromů dávají okolí jasně najevo důležitost estetického vnímání. Výrazným technickým prvkem je výklopná stěna s dřevěným stínícím roštem. Motory, které ji zdvihají, jsou součástí interiéru a doplňují jeho industriální charakter.

Pozemek o rozloze 330 m2 leží na okraji zahrádkářské kolonie a přímo sousedí s hrází, která je hojně využívána cyklisty. Nový dům nahradil původní zahradní chatu, je postaven na jejích základech a rozloha zastavění tedy zůstala stejná (25 m2).

V suterénu domu se nachází vinný sklípek s kapacitou 300 lahví, dále sezení, toaleta, sprcha a technické zázemí, které je neobvykle složité. V osadě totiž není zaveden veřejný vodovod a podzemní voda je v okolí rafinérie Slovnaft beznadějně zamořená. Proto musí procházet komplikovanou úpravou, při které dochází k odstranění všech ropných látek a dalších toxinů.

V přízemí stavby je umístěna kuchyň s jídelnou a vstupem na dřevěnou terasu. Nad ním najdeme i spací galerii se čtyřmi lůžky. Druhé patro je vybudováno ale jen nad polovinou půdorysu.

Vše působí vzdušně a lehce. Trávit víkend na takové chatě může být nakonec příjemnější než výlet do Vídně.