Víkendový dům Kamila Mrvy vznikl přestavbou staré chalupy v Beskydech

Úterý, 13. Srpen 2019 - 0:12
| Napsal:

Projekt vlastního víkendového rodinného domu architekta Kamila Mrvy a jeho rodiny doprovázela řada komplikací. Rodina měla původně v plánu zrekonstruovat starou chalupu stojící v krásné beskydské krajině, vzhledem k napadení dřevěných konstrukcí dřevomorkou ale muselo dojít ke kompletní přestavbě. Návrh moderního domu pak několik let blokovali úředníci ze stavebního úřadu i CHKO Beskydy.

Rodinný dům v Beskydech, Kamil Mrva Architects © Studio Toast
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Kamil Mrva
Ateliér Kamil Mrva Architects
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Prostřední Bečva
Datum realizace 2010
Poznámka

Použité systémy firmy Schüco:
HS portály Schüco ASS 70.HI, 
okenní systémy Schüco AWS 70.HI s kováním PASK

 

Na Valašsku trávil Kamil Mrva jako dítě se svou rodinou prázdniny a víkendy. V obci Prostřední Bečva nedaleko oblíbené turistické stezky vedoucí na Pustevny (od roku 2017 na Pustevnách stojí stanice lanové dráhy od studia Kamila Mrvy) rodina architekta zakoupila starší chalupu, která měla podle původních plánů projít celkovou rekonstrukcí. Záhy se však ukázalo, že veškeré dřevěné konstrukce jsou napadeny škůdci a musejí být odstraněny. Kamil Mrva proto navrhl nový dům, který využil kamenné části starého stavení, jako jsou základy, podezdívka a malý sklep.  

Jak architekt sám tvrdí, v řešení návrhu sehrály klíčovou roli jeho osobní silný vztah i důvěrná znalost tohoto prostředí. „Veškeré souvislosti jako např. východ a západ sluníčka, blízká komunikace na stezce na Skalíkovu louku a ve směru světoznámé sochy Radegast, či terénní souvislosti s výhledem na překrásné hory – to vše bylo pro mne při samotném návrhu velice důležité,“ vysvětluje Mrva.  

S myšlenkou kompletní přestavby ovšem příliš nesympatizoval ani příslušný stavební úřad, ani správa CHKO Beskydy a tak, ačkoliv původní objekt nebyl nijak památkově chráněn, se díky byrokratickým problémům projekt protáhl o několik let. CHKO navíc argumentovalo nevhodnou podobou novostavby, proti čemuž Mrva předložil znalecké posudky včetně vyjádření České komory architektů. Po všech komplikacích ale nakonec dostala novostavba zelenou. 

Po stránce hmoty i dispozice vychází novostavba z původního objektu. V přízemí se nachází společenské prostory, jako kuchyně, jídelna a obývací prostor, soukromé ložnice jsou pak umístěny v druhém podlaží. Pultovou střechu, která se i dříve nacházela na části objektu, architekt „protáhl“ přes celý půdorys a jejím sklonem navázal na příkré klesání okolního terénu. Strmé klesání střechy částečně rozbíjí podlouhlý vikýř umožňující dostatečné osvětlení prostorů v patře.  

Téměř celou hmotu domu nechal architekt opláštit horizontálně řazenými modřínovými latěmi, které objektu pomáhají splynout s okolní krajinou. S dřevěnou provětrávanou fasádou pak jemně kontrastuje plechový plášť komunikačního prostoru a střechy. 

S fasádním obkladem se střídá důležité velkoplošné prosklení, které celý dům otevírá výhledům do daleké krajiny. Jedná se o systémy, konkrétně HS portály Schüco ASS 70.HI, které umožňují realizovat posuvné elementy až do rozměrů 3x3 metry. Díky této volbě není výhled narušený například okenním rámem. Vedle zmíněných portálů dům využívá také okenních systémů Schüco AWS 70.HI s kováním PASK, které představuje kombinaci posuvných elementů a otvíravě sklopných oken. Vedle komunikace s exteriérem a prosvětlení vnitřních prostor přispívají velká okna také ke vzdušnému charakteru interiéru, který je řešen v bílé barvě doplněné o dřevěné detaily a podlahy.

Tento článek vznikl za podpory společnosti Schüco, předního prodejce kvalitních okenních, dveřních a fasádních systémů z hliníku, plastu a oceli. Schüco nabízí také konzultace a digitální podporu ve všech fázích stavebního projektu - od počáteční myšlenky přes plánování, výrobu až po instalaci. Společnost se sídlem v Německu působí ve více než 80 zemích po celém světě, v jejím portfoliu se nachází řada architektonicky oceňovaných staveb od předních světových architektů.

Tento článek vznikl za podpory firmy Schüco CZ