Vzor ekologických budov. Školka v Dánsku vyrábí více energie, než spotřebuje

Pátek, 4. Srpen 2017 - 0:00
| Napsal:
V Dánsku vznikla první mateřská školka navržená na principech aktivního domu. Efektivní využívání přirozeného světla díky chytrému rozvržení rozměrných oken a vlastní výroba elektřiny vytváří energeticky soběstačný dům, na kterém se děti mohou učit šetrnosti k životnímu prostředí. Díky svým energetickým vlastnostem se školka dokonce stala klimaticky nejšetrnější školkou této země, která se řadí se k ekologicky neprogresivnějším státům světa.
školka Solhuset, Christensen & Co. Architects, foto © Adam Mork
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Christensen & Co Architects
Světadíl Evropa
Země Dánsko
Město Hørsholm
Ulice, číslo Breeltevej 3
Datum projektu 2009
Datum realizace 2011
Užitná plocha 1 300.00m2

VELKORYSE A CHYTŘE

Při plánování nové dánské školky Solhuset se od samého začátku kladl mimořádný důraz na ekologickou šetrnost a maximální energetickou soběstačnost. Cílem návrhu bylo totiž vytvořit stavbu, která za rok vyprodukuje více elektrické energie, než kolik si žádá její spotřeba. Dánští architekti ze studia Christensen & Co. Architects proto vsadili na řadu progresivních stavebních řešení a využití nejmodernějších technologií, aby se samotná budova mohla stát názorným příkladem pro děti při seznamování se s ochranou životního prostředí.

Při prvním pohledu na budovu nás zaujme především výrazně tvarovaná střecha. Její tvar je uzpůsoben především efektivnímu využívání fotovoltaických panelů, ale také co nejlepšímu provětrávání a prosvětlení interiéru. Střechu nepokrývá klasická krytina, ale roste na ní rostlina zvaná rozchodník, která navozuje přátelskou atmosféru celého objektu a zároveň se stará o lepší výkon solárních panelů umístěných na střeše. Z rostlin se totiž během dne vypařuje voda, která panely ochlazuje a ty tak mohou vyrábět více elektrické energie.

Dalším výrazným prvkem budovy jsou rozměrná okna zajišťující maximální přirozené prosvětlení interiéru. Jejich rozvržení vyplývá ze záměru, aby každá místnost měla přísun slunečního světla hned ze dvou stran. Otevírání střešních i fasádních oken probíhá automaticky na základě výpočtů inteligentního provozu. Díky tomu má budova dokonce 3,5x větší přísun slunečního světla, než kolik nařizují dánské stavební předpisy. Sluneční světlo navíc ve spojení s vysokými stropy a světlým zařízením interiéru vytváří velkorysé a zároveň útulné vnitřní prostory.

VÝCHOVA ARCHITEKTUROU

Hlavním konstrukčním materiálem se stal beton, který disponuje výbornými tepelnými vlastnostmi. Betonové stropy a stěny dokáží během dne nakumulovat energii a po setmění ji pak postupně uvolňovat. Na pohledový beton ale nikde v interiéru, ani v exteriéru nenarazíme. Zatímco uvnitř budovy pokrývají stěny bílé desky, pro fasádu byl vybrán zdravotně zcela nezávadný obklad Superwood ® - dřevo ošetřené tepelnou úpravou a impregnované netoxickou impregnací.

Všechny složky domu se tak vzájemně doplňují, aby vytvořily co nejekologičtější a uživatelsky nepříjemnější výsledek. Mateřská školka Solhuset nejenže poskytuje dětem kvalitní prostředí, ale také je dokáže poučit o důležitosti ekologické úspornosti a prohlubuje jejich vztah k životnímu prostředí. Samotná architektura se tak v tomto případě stává praktickým vyučovacím příkladem.

Článek vznikl za podpory společnosti VELUX Česká republika, s.r.o.

Barevný svět architektury.