Knihovna pro spisovatele

Čtvrtek, 5. Březen 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Variabilní knihovna, která díky nápaditému řešení výklopné části umožňujě další využití rozšířené plochy.

Markéta Zdebská, Knihovna pro spisovatele - foto © Rostislav Zapletal
Fotoalbum: 
Markéta Zdebská, Knihovna pro spisovatele - foto © Rostislav Zapletal
Markéta Zdebská, Knihovna pro spisovatele - foto © Rostislav Zapletal
Markéta Zdebská, Knihovna pro spisovatele - foto © Rostislav Zapletal
Markéta Zdebská, Knihovna pro spisovatele - foto © Rostislav Zapletal
Markéta Zdebská, Knihovna pro spisovatele - foto © Rostislav Zapletal
Katalogový list: 
Autor Markéta Zdebská
Ateliér BY architects
Spolupracovníci Pavla Hradilová
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha
Datum projektu 2014
Datum realizace 2014

klient / zadání:

Knihovna je součástí vybavení, již rekonstruovaného, nájemního bytu spisovatele Davida Zábranského, t. č. majitele 42 běžných metrů knih. Klient byt v současnosti obývá a má v plánu se do něj podle životní situace vracet. Z toho vyplynul požadavek na variabilitu tohoto kusu nábytku. Na schopnost se přizpůsobit odlišnému způsobu využití - podle potřeb aktuálního obyvatele. Celá stěna jako neměnná masa mělkých polic, s omezenou možností využití, se pro běžné nájemníky jevila jako nelidská. S člověkem milujícím knihy však rázem ožije.

řešení:

„A nebo k tý knihovně přistrčíme kus, který bude stát někde bokem.“ Zaznělo od zadavatele, když jsme společnými silami formulovali zadání. To mě navedlo na myšlenku využít pevného spojení a rotace ke snadné manipulaci s jednotlivými díly.

členění:

Knihovna je dělena horizontálně do tří a vertikálně do čtyř pruhů. Celkem tedy 12 pomyslných dílů. Horní a spodní pruh jsou pevně přikotveny ke zdi, prostřední se může po jednotlivých kusech přetáčet dolů, kde se setkáním s policemi spodního pruhu stává hlubším. Ve střední části stěny pak dochází k odkrytí menšího, či většího volného prostoru pro umístění TV, nebo rozměrnějších knih a dalších objemnějších předmětů na vršek prohloubeného spodního dílu a do polic v něm umístěných. Nastavitelné police v horním pruhu umožňují flexibilitu výškovou.

materiál:

bílé lamino (s ohledem na standart bytu a finanční efektivitu)

Foto: Rostislav Zapletal