Technologie /

Bytový dům, studentské koleje, hotel. Nejvyšší modulární stavby světa

Modulární architektura nabízí skutečně obrovské možnosti. To dokazují i tyto stavby, které se svou výškou mohou rovnat i některým mrakodrapům. Jak vypadají nejvyšší modulární objekty na světě? Kde je najdete a jak je na tom česká modulární výstavba?

KOMA MODULAR s. r. o. , 5. 6. 2018

Nejvyšší modulární budova na světě - 461 Dean

Vůbec nejvyšší modulární stavbou světa je první výškový modulární bytový dům v Brooklynu v New Yorku. Má 32 pater a je 109 metrů vysoký. V domě se nachází 363 apartmánů ve 23 různých typech. Budova je složena z 930 modulů a navrhla ji firma Shop Architects. Na této stavbě se pracovalo 4 roky, což bylo o 2 roky víc než se původně očekávalo. Taková výstavba řeší enormně vysokou poptávku po městském bydlení v New Yorku, a tak se plánuje, že budou v této oblasti stejným způsobem vybudovány ještě další objekty.

Foto: eArch

Nejvyšší modulární budova v Evropě - Apex House

Také v Londýně vznikla vysoká modulární budova, jen o něco málo nižší než ta v New Yorku. Jedná se o prostory určené pro studentské bydlení. Druhá nejvyšší budova na světě je vysoká 90 metrů, má 29 pater a 560 pokojů. Její návrh pochází z dílny firmy HTA Architects a její stavba trvala pouhých 12 měsíců. Na tomto příkladu jasně vidíme jednu z nesporných výhod modulární výstavby - rychlejší výstavba při zachování stejné kvality.

Foto: eArch

Výšková modularita v České republice

Firma KOMA MODULAR, která na sebe upozornila především dodávkou modulárního českého pavilonu pro EXPO 2015 v Miláně, také řeší vícepodlažní modulární stavby. Jako český leader v oboru je i průkopníkem vícepodlažních modulárních budov.  Za první vlaštovku můžeme považovat čtyřpodlažní modulární hotel pro mezinárodní humanitární organizaci Aurore v Paříži. Hotel má navíc na střeše hřiště. Budova je vytvořena dle návrhu architektonické kanceláře Moonarchitectures a dodána ve spolupráci s francouzským developerem Serie Flex. Budova je vytvořena z 226 modulů, převážně půdorysných rozměrů 11 x 2,5 metru o celkové ploše 5.160 metrů čtverečních. Firma KOMA si uvědomuje potřebu výstavby malometrážních bytových domů, proto je připravena dodávat tyto objekty až do výšky šesti podlaží.

Foto: eArch

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři