Studio Miramari provedlo velký zásah do identity domu, čímž docílili spojení současného komfortu s romantikou minulosti. Foto: Tomáš Dittrich
Architektura / rekreační objekty

Na pomezí malebné vesnice a lesa se potkal moderní život s venkovským stavením

Majitelé se nechali okouzlit starým stavením stojícím v zahradě pod ořešáky. Zbyly z něj však jen vnější zdi a střecha, uvnitř je nový dům se současným komfortem.

Viktorie Majoberová , 12. 4. 2024

Uprostřed lesů stálo staré venkovské stavení. Manželský pár v něm, i přes špatný stav, spatřil potenciál snového bydlení, a tak se rozhodl nemovitost koupit. Díky tomu se dům dočkal kompletní rekonstrukce. Do parády si ho vzaly architektky ze studia Miramari, a společně s odborníky se jim do starého domu podařil dostat současný standard bydlení.

Majitelé měli jedno zásadní přání – vdechnout do stavení vzdušnost, světlost a maximálně interiér otevřít směrem do zahrady. To všechno pod podmínkou, že venkovský charakter domu zůstane zachovaný. Jak se jim toho podařilo docílit?

Foto: Majitelé měli jedno zásadní přání – vdechnout do stavení vzdušnost, světlost a maximálně interiér otevřít směrem do zahrady.

Tvář stavení směrem do ulice se nezměnila. Veškeré otvory v hlavním štítu, tedy na hlavní fasádě, která kouká směrem do obce, byly zachovány a natřeny důstojným bílým nátěrem. Tím si stavba drží respekt k venkovskému charakteru okolí. Na hlavní štít navazuje ještě vysoká zídka se vstupními vraty. Z celého stavení zbyly jen obvodové zdi a střecha, která jediná byla nová, a tedy v dobrém stavu. To rozvázalo autorům ruce a celá vnitřní dispozice je navržena kompletně nově.

Za „štítovým“ plotem se charakter stavení mění. Do původních zdí vstupují velké okenní otvory. Ty intenzivně propojují interiér s exteriérem a prozrazují současnost návrhu. Velkoformátová posuvná hliníková okna zpřístupňují zahradu z obývacího pokoje a na fasádách tvoří hezkou kombinaci společně s repasovanými dřevěnými špaletovými okny, které byly použity do původních štítových okenních otvorů.

Foto: V interiéru je nejvíc patrné propojení původní vrstvy a moderního života. Dřevěné trámy prochází interiérem a připomínají stáří objektu.

Na zahradě venkovského stavení najdete slunnou terasu s vodním prvkem, ale i posezení ukryté ve stínu pod korunou ořešáku. S citem se o krajinářský návrh postarala inženýrka Jana Pyšková a architekt Jan Záhora. 

V interiéru je nejvíc patrné propojení původní vrstvy a moderního života. Dřevěné trámy prochází interiérem a připomínají stáří objektu. Čistě jako uvnitř starého stavení si ale nepřipadáte. Toho autoři docílili především jemnou paletou neutrálních odstínů, zvolením přírodních materiálů, výběrem moderního nábytku a také skleněnými prvky, jako je např. prosklené zábradlí nad obývacím pokojem. Ale také velkou mírou prosklení. Celý interiér zútulňují nízké okenní parapety, které fungují jako pobytová okna a zároveň jako jeden velký schod do zahrady.

Propojit moderní život s venkovem tak, aby společně vytvářely jeden srozumitelný celek, je velmi těžká úloha. Studio Miramari ve spolupráci s architektem Františkem Brychtou provedli velký zásah do identity domu, čímž docílili spojení současného komfortu s romantikou minulosti. Navrhli dům, kde se, dle majitelů, žije s radostí.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři