Foodblogerka Kateřina Jašková a architekt Jiří Jašek navrhli útulnou, moderní a zároveň praktickou kuchyň pro svůj byt Foto: Kateřina Jašková
Architektura / interiér

Útulné jako z Pinterestu. Jak to vypadá, když kuchyň vymýšlí pár složený z foodblogerky a architekta

Kuchyně manželů Jaškových nemá horní skříňky, místo nich je nad linkou dlouhá dřevěná police. Architekt kuchyně byl k takovému řešení prý původně trošku skeptický, nakonec ho ale má rád. Ze spojení pohledů blogerky a architekta tak vznikla útulná, moderní a zároveň praktická linka, kterou by si u sebe doma dokázal představit asi každý.

EARCH.CZ , 2. 11. 2023 / Advertorial

Kateřina Jašková je foodblogerka, její manžel Jiří Jašek zase architekt. Každý má s kuchyněmi bohaté zkušenosti, Jiří je navrhuje pro své klienty, Kateřina v nich denně vaří, peče a vymýšlí recepty. Oba na ně mají praktické i estetické nároky. Součástí práce blogerky je fotografování a prezentace pokrmů, oko architekta je pak vytříbené studiem a praxí. Oba současně připouštějí, že se vedle svých osobních zkušeností inspirují také v online prostoru fotografiemi hotových kuchyní. Ta u manželů Jaškových doma je útulná, dekorativní a moderní zároveň. Hlavní roli v ní hraje bílá s dřevěnými akcenty, jedním je třeba dlouhá police s dekoracemi. Ty podle Kateřiny do její kuchyně nezbytně patří, podle Jiřího je s nimi pro úspěšný výsledek potřeba počítat už v návrhu – na zvycích těch, kteří kuchyň používají, ostatně zakládá i návrhy pro své vlastní klienty.

Kateřina Jašková

Měla jste na svou kuchyň nějaké speciální požadavky?

Kateřina Jašková: Speciálním požadavkem byly určitě dubové police místo horních skříněk. Chtěla jsem totiž, aby kuchyň působila vzdušně, a rozhodla jsem se, že místo skříněk bych chtěla právě police. Druhý požadavek byl na praktičnost kuchyně a odolnost materiálů. Nedokázala jsem si třeba představit dřevěnou pracovní desku, protože moje kuchyně dostává každý den pěkně zabrat. A tak jsem se rozhodla pro TechniStone, který splňuje vysoká kritéria odolnosti a snadné údržby.

Mezi jakými materiály pro kuchyňskou desku jste se tedy rozhodovala a proč jste nakonec zvolila právě tvrzený kámen? 

KJ: Vlastně jsem nepřemýšlela o ničem jiném. Tohle je už naše třetí kuchyně, kterou jsme zařizovali, a já věděla, že je potřeba mít desku z přírodního nebo tvrzeného kamene. Pak jsem v jednom kuchyňském studiu uviděla TechniStone a měla jsem jasno.

Čím vás zaujal TechniStone design Noble Arco? Mezi jakými dalšími dekory jste se rozhodovala? 

KJ: Když jsme vybírali design kamene, dali jsme si k sobě vzorky materiálů, které jsme v kuchyni chtěli mít, k sobě – bílé šuplíky, dubová dvířka a tvrzený kámen. A jasně to vyhrál vzor Noble Arco. Vybírali jsme mezi tímto designem a mezi Noble Areti Bianco. Mně se ještě moc líbí i Crystal Calacatta Silva, ale bála jsem se, že by se do naší kuchyně tolik nehodil. Navíc jsme použili materiál TechniStone i pod umyvadla na skříňky v koupelnách nebo na okenní parapety, vzor jsme potřebovali jemný. Na Noble Arco se mi líbí, že zaujme a neomrzí, protože je vážně nadčasový.

Foto: Místo horních skříněk má kuchyň manželů Jaškových dubové police. Kuchyň díky tomu působí vzdušně 

Co na vaší kuchyni zbožňujete nejvíc?

KJ: Myslím, že nedokážu vybrat jen jednu věc. Líbí se mi celkově. Podle mě je lehce netradiční, velmi útulná a tak moderně venkovská. Jsem ráda za dubové police, na kterých mám vystavené své oblíbené kusy nádobí, doplňky a pokojové květiny, mám špičkové spotřebiče, které mi usnadňují každodenní vaření a pečení. Líbí se mi dubové úchytky, které jsou velmi příjemné na uchopení. A dubová dvířka u vysokých skříněk jsou taky úžasná. Baví mě i obkladačky. Každopádně pracovní deska je něco, nad čím se rozplývám každý den, a nemohu si ji vynachválit. Je nádherná vzhledově, takže se na ni moc ráda dívám, a je neuvěřitelně praktická, což oceňuji v rámci kuchařské práce. 

Kolik času v kuchyni trávíte?

KJ: Trávím v ní určitě několik hodin denně. Zakládám si na tom, co doma jíme, takže se co nejvíce jídla snažím připravovat sama. Často peču kváskový chleba nebo něco sladkého. A v 80 % případů večeříme teplé jídlo, takže večery strávené v kuchyni jsou samozřejmost. Kuchyně je pro mě snad nejdůležitějším místem v domě, protože se zde setkává celá rodina. Do příprav jídla navíc moc ráda zapojuji své dvě dcery, takže si v kuchyni užíváme i společný čas. Jako foodblogerka v kuchyni trávím i dost pracovních chvilek, kdy tvořím nové recepty na svůj blog nebo pro klienty.

Jakou radu byste dala našim čtenářům, kteří renovují či zařizují novou kuchyň?

KJ: Poradila bych jim, aby se dostatečně zamysleli, jak moc kuchyň využívají a co všechno v ní potřebují. Někdo kuchyň využívá jen na přípravu studených jídel a vaření čaje, pro jiného je to pracoviště, kde tráví několik hodin týdně. Každý tak bude potřebovat jiné provedení kuchyně. Já osobně bych určitě nešetřila na materiálu pracovní desky a kvalitních spotřebičích. Je to sice vyšší investice, ale pokud se budete o svou kuchyň dobře starat, můžete ji mít prakticky na celý život.

Foto: Foodblogerka Kateřina Jašková popisuje svou kuchyni jako netradiční, velmi útulnou a tak moderně venkovskou

Jiří Jašek

Jaké priority jste si při plánování kuchyně stanovili?

Jiří Jašek: Mezi priority jednoznačně patřila dostatečně velká pracovní plocha a efektivní využití prostoru v rámci obývacího pokoje. V předchozí kuchyni nám dost místa zabralo nádobí a dekorace, které Katka používá na focení. Dál to byla řada vybavení, které využíváme méně často. Vyřešili jsme to skříněmi na chodbě, které přímo navazují na kuchyň, tím jsme si ji mohli dovolit udělat celkově vzdušnější. 

Jak probíhalo domlouvání na podobě kuchyně s paní Kateřinou? Na čem jste se shodli, na čem naopak ne? 

JJ: Naše společná představa o ideální kuchyni, z hlediska materiálového i uživatelského, vykrystalizovala postupně, tato je už naše třetí v pořadí. Oba jsme vkládali do společného online alba inspiraci v podobě fotografií již hotových kuchyní. Byly si až nápadně podobné: dřevo, tvrzený kámen, keramický obklad, bílá barva, vzdušnost a jednoduché linie.Dispozici jsem v průběhu toho navrhoval v několika variantách a s Katkou jsme vybrali tu, která je dostatečně prostorná a zároveň nezabírá moc plochy z obývacího pokoje. Primárně je kuchyň Katčino hřiště, takže jsem byl otevřený jejím myšlenkám a shodu jsme našli, až na jednu věc, ve všem. Standardně jsme zvyklí, že jsou v kuchyni horní skříňky, počítal jsem s nimi i já. Katka ale navrhla, abychom namísto nich umístili na stěnu polici. S ohledem na množství hrníčků a skleniček jsem k tomu byl skeptický, ale nakonec to funguje. Police je víceméně na dekorace a skleničky a hrníčky máme v zásuvce, což je geniální v tom, že se dá lehce dostat i do zadních řad. Nakonec mi to vyhovuje více než klasické řešení s horními skříňkami.

Jaký je váš postup při plánování kuchyně pro klienty?

JJ: Kuchyň většinou bývá součástí obývacího pokoje, a proto je první krokem nalezení ideální dispozice. Teprve potom řešíme materiály, vybavení skříněk a další. Důležité je pro mě naladit se na zvyky klientů a jejich fungování v kuchyni. Často je to tak, že už nějakými kuchyněmi prošli a mají určitou představu, ale je pro ně složité to celé dotáhnout do konce. Nejlepším způsobem, jak klientům odprezentovat návrh, je forma vizualizace, na které do detailu vidí, jak bude kuchyň vypadat. Osvědčil se mi taky moodboard s vybranými materiály. Půdorysy a pohledy totiž nemusí být pro všechny úplně srozumitelné. Když je návrh schválen, připravím výkresy pro výrobu a dohlédnu na realizaci.

Foto: Pracovní desku dodala společnost Technistone. Jejich tvrzený kámen je odolný a dobře se udržuje, což je pro foodblogerku velký bonus

Co by podle vás měla splňovat každá kuchyň z hlediska údržby, praktičnosti a umístění?

JJ: Z hlediska umístění může mít kuchyň mnoho poloh, ale klíčové je světlo. Pokud je v ní dostatek přirozeného světla, vyniknou použité materiály a pocitově je příjemnější v takové kuchyni trávit čas. Každý by si přál ideálně bezúdržbovou kuchyň, což je bohužel nesplnitelné. Ideální je volit materiály, na kterých nezůstávají otisky prstů, a těm, které jsou obecně náročné na údržbu, radím vyvarovat seúchytkám a různým tvarovým řešením, kde se může usazovat prach a nepořádek z vaření. Pokud vím, že nejsem typ, který po sobě ihned po vaření dokonale uklízí, určitě nedoporučuji například pracovní desku z masivu nebo dýhy. Aspekty praktičnosti je velmi těžké zobecnit, protože každý ji vidí v různých věcech a řešeních. Obecně ale za nejdůležitější považuji správné rozložení pracovní plochy a snadnou dostupnost nejpoužívanějších předmětů v kuchyni. V tomto ohledu jsem viděl už řadu špatně navržených kuchyní.

Jaké máte zkušenosti s tvrzeným kamenem TechniStone? Jak hodnotíte další alternativy materiálu pro pracovní kuchyňské desky?

JJ: Osobní zkušenost z každodenního používání TechniStone mám až nyní a je velmi pozitivní. Snoubí se v soběodolnost a kvalitní design, možnost jeho skoro jakéhokoli opracování je perfektní. Baví mě, že v naší kuchyni celá deska včetně boční části dřezu působí jako jedna hmota. Přírodní kámen, dřevo, kompakt nebo lamino jsou všechno určitě použitelné materiály, většinou ale narazím na nějakou jejich vlastnost, která je při určitých řešeních limitující. Například z postformingové pracovní desky neudělám boky ostrůvku tak, aby byl přechod plynulý. Špatně provedené těsnění kolem dřezu může způsobit, že voda desku nenávratně poškodí. U dřeva, které je velmi příjemné, musí být uživatel srozuměn s tím, že vyžaduje péči a šetrnější zacházení. TechniStone je v těchto případech opravdu výhodný.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 2. 11. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři