Novinky a názory / zprávy

Inovace jako jediná konstanta. Společnost KOMA ukazuje, co vše je možné postavit z modulů

Česká společnost KOMA MODULAR uplatňuje modularitu na stavbách různých typologií. Díky inovacím jsou považováni za špičku mezi architekty i stavaři Foto: archiv společnosti KOMA

Společnost KOMA je, co se týče uplatňování inovací, unikátem. Vizovice, kde sídlí, se díky ní staly pojmem v architektonických a technických kruzích. Právě tam se ve Vývojovém inovačním centru testují možností modularity, které pak společnost uplatňuje po celém světě.

EARCH.CZ , 1. 11. 2023 / Advertorial

Společnost KOMA je nejen na českém stavebním trhu známou tváří, a to jak kvalitou svých výrobků, tak především inovacemi a neustálým posouváním možností a hranic toho, co je ve světě modulárních konstrukcí možné a co možné teprve bude.

I to je důvod, proč je malé valašské město Vizovice ve Zlínském kraji známým pojmem. Právě na jeho okraji se postupně v čase rozrůstá centrum společnosti neboli „Laboratoř Modularity“. To tady se testují a aplikují poznatky modulární stavební technologie, které našly uplatnění po celém světě. A „mozkem“ tohoto areálu je Vývojové inovační centrum modularity, kde se vize mění v realitu.

Dobrá spolupráce neomrzí

Vizovické „Sillicon Valley“ je krom Vizovic spojeno ještě s dalším důležitým jménem. Je jím renomovaná architektonická kancelář CHYBIK + KRISTOF, která se společností KOMA spolupracuje už od roku 2006. Tehdy do studentské soutěž „Možnosti využití modulární výstavby“ poslal svůj návrh student brněnské fakulty Michal Krištof. A zvítězil.

Po sedmi letech se návrh dokonce dočkal realizace – firemní restaurace s šatnami vznikla v roce 2013. To už Michal fungoval společně s Ondřejem Chybíkem. Na jednoduché, ale sofistikované stavbě, si sama společnost otestovala nové prvky a materiály, ale také aspekt spolupráce s architekty a hledání netradičních řešení, které modulární konstrukce posunou směrem od stavebních objektů ke skutečné architektuře.

Foto: Firma KOMA MODULAR sídlí v moravských Vizovicích. Právě tam se v jejich Vývojovém inovačním centru testují možnosti modularity

Milník na poli modulární architektury

Když tedy přišla možnost přihlásit se do soutěže na pavilon České republiky na EXPO v Miláně, Koma nemusela vhodného architektonického partnera hledat dlouho. Společně realizované dílo modulárního pavilonu prošlo takřka všemi světovými architektonickými a stavebními magazíny.

A nejen v rámci výstavy, nejdokonalejší na celém pavilonu bylo právě to, že byl koncipován s tím, že se po skončení rozloží a převeze na jiné místo, kde může dále sloužit. A tak se úspěch z Milána vrátil do Vizovic, původní pavilon tam tvoří firemní sídlo. V roce 2021 ho doplnila originální budova Vývojového inovačního centra, která posunula hranice modularity zase o krok dál.

Foto: Pavilon České republiky z milánské výstavy EXPO nadále slouží ve Vizovicích jako firemní sídlo

Touto realizací Koma s architekty dokázala posunout modulární konstrukce na úroveň skutečné architektury. Krystalický a strukturální objem pokrytý tahokovem a střechou s dvěma pyramidami je rafinovaně postaven pod úrovní přilehlé komunikace. Už z exteriéru je patrné, že se uvnitř děje něco unikátního, ale vnitřní prostory jsou opravdu speciální. Modularita, často spojovaná s unifikovanými jednotkami, zde z atypických modulů vytváří naprosto ojedinělý nepravidelný prostor s horními světlíky, který ukazuje, co vše je z modulů možné vytvořit. A kde jinde, než v experimentálním prostoru se mohou rodit experimentální inovace.

„Vývojové inovační centrum je klíčovým prvkem pro podporu inovací a dlouhodobého růstu organizace. Sama budova reprezentuje nové principy modularity, které firma KOMA použila při výstavbě letištní haly v senegalském Saint Louis. Každý vývoj podléhá určitým principům od identifikace potřeb a cílů, přes sestavení týmu odborníků, spolupráci s externími organizacemi, zajištění financí, vlastní řízení projektů, vyhodnocení a zpětnou vazbu až po zavedení vývojových produktů a inovací do standardní výroby,“ dodává Martin Hart vedoucí VICM.

Foto: Chystaný projekt KOMA Valley bude na zajímavém pozemku sdružovat objekty k bydlení, vzdělávací centrum, mateřskou školu, farmu a galerii

Stavba jako experiment

Všechny tři budovy - firemní restaurace s šatnami, EXPO pavilon a budova Vývojového inovačního centra - byly pro společnost i architekty experimentem. A u každé z nich se společnými silami dostávaly k propracovanějšímu a zajímavějšímu konceptu. Proces jako dlouhodobý projekt, který se dívá do budoucnosti, ale zároveň stále zdokonaluje stávající produkty minulosti. To je způsob práce, se kterým se společnost KOMA identifikuje a díky kterému se jí podařilo dostat modulární konstrukce na úroveň prvotřídní architektury.

To ale není všechno. Společnost má za sebou celou řadu projektů od nemocnic, školek, škol, glampingových objektů, city modulů až po projekt zmíněného letiště nebo chystaný projekt KOMA Valley, který bude na zajímavém pozemku v terénu sdružovat objekty k bydlení, Vzdělávací centrum, mateřskou školku, vertikální farmu, a dokonce i galerii v přírodě. Experimentální projekt, který opět vznikl sázkou na dobrou spolupráci s CHYBIK + KRISTOF, znovu posune hranice toho, co je v rámci modularity možné a hlavně to, jak je možné to následně využít pro vytváření lepšího prostředí pro život jednotlivců i společnosti. Zkrátka inovace jako jediná konstanta.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 1. 11. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři