Společnost KOMA realizovala dočasnou základní školu v Drahanovicích v Olomouckém kraji. Foto: KOMA MODULAR
Architektura / občanské stavby

Základní škola postavená za necelý měsíc

V Drahanovicích v Olomouckém kraji vznikla během necelého měsíce nová škola. Prozatímní základní školu, než bude postavená nová, obec nutně potřebovala. Ačkoliv se jedná o dočasné řešení, ke vzhledu staveništního kontejneru má daleko.

EARCH.CZ , 4. 4. 2024 / Advertorial

Tři měsíce od výhry po finále

Nová modulární škola v Drahanovicích vznikla během necelého měsíce, přičemž od vyhlášení vítěze soutěže uběhly pouhé tři měsíce. Realizace pak trvala necelý měsíc. Samotná škola se skládá z 25 modulů, které vytvářejí prostor s plochou 450 m². Zahrnuje pět tříd, šatny, zázemí pro učitelský sbor, toalety a technickou místnost.

Jak se učit, když škola chybí nebo se opravuje

Společnost KOMA, která stojí za tímto projektem, se inspirovala v zahraničí. Sama má bohaté zkušenosti se školskými realizacemi především z Německa, Belgie a Holandska, kde je modulární výstavba naprosto běžná praxe. Pokud je potřeba opravit klasickou budovu, postaví se během velmi krátké doby modulární dočasná a učí se dál. Modularita je tam běžnou součástí stavebního sektoru a nikdo moduly nepovažuje za méněcenné. Stejné myšlení se snaží KOMA přinášet i do Česka.

„Naším cílem je demonstrovat, že modulární budovy mohou poskytovat nejen dočasné, ale i plnohodnotné a esteticky příjemné vzdělávací prostory,“ říká David Šikl, ředitel společnosti KOMA RENT, která obci školu obci pronajímá.

Foto: Moduly byly nainstalovány v rekordních dvou dnech.

Montáž na místě začala v lednu, a přestože teploty klesly k -14 stupňů Celsia, všechny moduly byly nainstalovány během rekordních dvou dnů. „Byli jsme překvapeni, že některé místnosti uvnitř modulů přijely kompletně vybavené, včetně podlah, stropů, dveří, klimatizačních jednotek a sanitárního zázemí. Montáž na místě, včetně dokončení elektroinstalací a podlah ve větších místnostech, proběhla velmi rychle,“ dodává radní Drahanovic Josef Vlach.

Design školy klade důraz na variabilitu, estetiku i udržitelnost, jak vysvětluje majitel společnosti KOMA Stanislav Martinec: „Snažili jsme se o moderní vzhled s použitím elegantních šedých PUR panelů, velkých hliníkových oken a venkovních žaluzií. Interiér je k nerozeznání od klasické výstavby. Naším cílem byla variabilita místností. Jedná se o dočasné řešení, takže za 3 roky, až skončí pronájem, budeme hledat pro školu další využití.“

Foto: Modulární škola představuje variabilní, estetické a udržitelné řešení.

Rychlost, s jakou je možné modulární stavby postavit, může být odpovědí na stále rostoucí počet žáků a nedostatek míst ve stávajících školách i školkách.

KOMA MODULAR s.r.o. je přední český výrobce a dodavatel modulárních budov. Patří mezi největší popularizátory a průkopníky tématu modularity. V roce 2009 dodala první modulární školku v Rychnově u Jablonce, od té doby má na kontě více než 100 realizací po celé Evropě. Pronájmy v České republice zajišťuje sesterská společnost KOMA RENT s.r.o.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 4. 4. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři