Obchodní centrum s charakterem

Pondělí, 30. Srpen 2010 - 2:00
| Napsal:
Když se podíváte na toto obchodní centrum Pedregal od mexického ateliéru Pascal Arquitectos, napadne Vás: "Proč se staví pouze OC jako nudné krabice vyšperkované maximálně zajímavou markýzou?" Ano, kdyby se polovina OC blížila tomuto projektu, svět by byl lepší. A i přes větší počáteční náklady by i obchodníci trhli více na tržbách, jelikož by si kupující vybrali k vyprázdnění svých peněženek právě takový zajímavý obchoďák, jež by je oslovil i svým vzhledem a prostorem...

Tento projekt oživuje městskou část Mexico City - Pedegral, která byla dlouhodobě zanedbaná, jelikož se zde nic nového a důležitého od vybudování univerzitního kampusu nestalo. V nedávné době se stal tlak developerů a potřeba zavedení služeb do této oblasti podnětem k vytvoření významných změn.

Budova se svým vzhledem ve spojitosti se svým okolím snaží zlomit zaběhlé konvence o tom co je a není běžné stavět v dané lokalitě. V okolí se nachází velké domy umístěné v širokých prostranstvích, které jsou obklopené vysokými kamennými zdmi, které nikomu nedovolí pozorovat, co se děje uvnitř a naopak.

Obchodní centrum zaujme již na první pohled svojí neobvyklou fasádou, která se skládá ze dvou částí. Vnější z nich je potažená zinkovými pásy, kterými prostupují velké nepravidelné perforované průhledy. Pod nimi je vložena vnitřní fasáda, která je tvořena z vertikálních pásů průhledného bezpečnostního skla nepravidelných šířek a různých odstínů žluté barvy. Průhledy umožňují nejen výhled z vnitřních prostor ven, ale zároveň i výhled zvenčí přímo dovnitř. Takovýmto způsobem se objekt a okolní veřejné prostory opticky propojí a působí kompaktněji.

Objekt se skládá ze dvou pater komerčních prostor, střešní zahrady a dvou podzemních podlaží určených pro parkování, díky nimž se veřejné prostory v okolí uvolní od aut.

Projekt je řešen bezbariérově, tudíž v projektu nechybí rampy, speciální parkovací místa a výtahy zvláště potřebné pro lidi se sníženou pohyblivostí. Dále je řešeno okolí a parter budovy, zahrnující spoustu zelených ploch.

Jedná se o trvale udržitelný developerský projekt, který obsahuje automatický kontrolní systém využívající jak pasivní, tak aktivní zdroje šetřící energii. Systém je využíván například při osvětlení, u klimatizace, u uzavíratelných fasádních prvků či u bezpečnostního systému budovy a podobně.

 Mexická vlna 2010

 Název:
 Obchodní centrum Pedregal
 Adresa:  Av. de las Fuentes 425
 Colonia Jardines del Pedregal
 Delegación Álvaro Obregón
 Mexico City
 Autoři:  Pascal Arquitectos

 

Klíčová slova: