Křivka vs mřížka. O realizaci vstupu do botanické zahrady se utká Fránek Architects a D3A

Pátek, 22. Prosinec 2017 - 16:16
| Napsal:

Architektonicko-krajinářskou soutěž na řešení vstupního areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy vyhrál ateliér Zdeňka Fránka s návrhem založeným na křivkách. Druhou cenu porota udělila pražské kanceláři D3A, jejichž řešení se naopak zakládá na ortogonální konstrukci.

Fotoalbum: 

Pražská botanická zahrada vyhlásila otevřenou architektonicko-krajinářskou soutěž na novou podobu svého severního vstupního areálu letos v červenci. Porota se svým předsedou prof. Jánem Stempelem následně prostudovala celkem 24 portfolií přihlášených týmů, z nichž vyzvala 6 finalistů ke zpracování soutěžního zadání.

Zadání se týkalo vytvoření nového hlavního vstupu do botanické zahrady, které bude sloužit jak návštěvníkům, tak i obyvatelům sousedních Bohnic. Návrh měl proto počítat s vytvořením soustavy budov kulturně-společenského využití včetně komunikační sítě a přilehlých ploch. Vzniknout by zde tak měl přednáškový sál, restaurace, knihovna, kavárna, obchody a subtropický skleník.

Porota se nakonec rozhodla udělit dvě ceny a čtyři odměny, mezi které rozdělila celkem dva miliony korun. První cenu udělila ateliéru Fránek Architects, druhou cenu studiu D3A, zvýšenou odměnu duu Norma architekti/Rehwaldt Landscape Architects a zbylá trojice finalistů Radko Květ, A69 a RKAW získala rovnocennou odměnu.

U řešení Zdeňka Fránka, jehož návrh pracuje s výraznými organickými křivkami, porota ocenila především „silný koncept důstojně reprezentující instituci a její poslání a funkce (edukační, pěstební, výstavní atd.)“ a také zpracování subtropického skleníku. Návrhu naopak vytýká umístění parkoviště před samotný vchod do areál, které potlačuje symboliku vstupní brány.

Kritika řešení od D3A je přesně opačná – stejně jako zvolený architektonický koncept oproti Zdeňku Fránkovi. Pražská kancelář totiž veškeré požadované funkce vtěsnala do variabilní nehmotné struktury pravoúhlé mřížky, kterou tvoří železobetonová konstrukce. Porota u návrhu vyzdvihla také řešení parkovacích stání podél svažitého terénu nadzemního objektu. Podle poroty je ale naopak velmi problematické zasunutí skleníku do konstrukce stavby, neboť se tak rostlinám nedostává dostatek přirozeného světla.

Oba oceněné návrhy teď bude čekat dopracování, jehož zvládnutí se bude projednávat v rámci jednacího řízení bez uveřejnění. Až poté bude jasné, který návrh se nakonec dočká realizace.

Barevný svět architektury.

Diskuse: