Rezidence v bývalé parní prádelně

Čtvrtek, 11. Listopad 2010 - 1:00
| Napsal:
Méně je někdy více. V tomto projektu se uvažovalo spíše o tom, co neudělat, než naopak. Je totiž důležité zachovat charakter místa... Genius loci. Podívejte se na parní prádelnu, ve které se dnes bydlí...

Hmotná minulost a selektivní zásahy

Budova Yale Steam Laundry, staré parní prádelny, přináší bohaté svědectví o hmotné kultuře minulosti, která se zde zjevuje v podobě klenutých stropů, nezvykle rozložených podlahových roštů, nebo v podobě cihel a betonu nahlodaných zubem času. Tato patina propůjčuje místu osobitý charakter, který, bude-li zničen, již ho nevrátí nikdo zpět. Projektový záměr je postaven na myšlence, že řečený charakter místa je důležitý a je nutné jej zachovat. Proto by zásahy do budovy měly být jen minimální, měly by být také čitelné a diskrétní.

Méně je někdy více a v tomto projektu se uvažuje spíše o tom, co neudělat, než naopak.

Návrh sleduje strategii vybírat jen takové zásahy do prostoru, které by maximalizovaly snahy o uchování současných prvků hmotné minulosti a onoho charakteru místa, které tyto prvky vytváří. Tento nový projekt je tak poté definován jako průřez dvěma paralelními realitami: realitou existujícího původního osobitého prostoru a realitou programových zásahů, vsazených do tohoto prostoru podobně jako nábytek.

Materiálové zásahy

Střetávání nových prvků se starými je plně přiznáno: za tepla válcované lakované ocelové desky ve společných prostorách (vchod, lobby, schodiště, posilovna) jsou instalovány vedle bílých glazovaných cihel a utvářejí zde pult recepce, překlenutí či schodiště. Nahoře v obytné části jsou do starých prostor zasazeny kuchyňská a koupelnová jádra z březového řeziva a podtrhují tak jen minimální přizpůsobení budovy jejímu novému účelu.
 

Lobby

Přízemí vedlejší přistavené budovy slouží zároveň jako lobby a společenská místnost. Stěna z oceli odděluje veřejný prostor od zadních částí domu (kanceláře, sklad apod.). Lobby záměrně není účelovým prostorem. Může být volně překonfigurováno a využíváno pro nejrůznější akce od pořádání společenských či firemních setkání, až po například natáčení filmových záběrů. Ráno může být prostor lobby znovu upraven k podávání kávy jako vzpruhy před pracovním dnem, navečer se pak zde může objevit bar, kde lidé naopak po práci relaxují, nebo kde se konají firemní či soukromé večírky. Zadní místnost přidružená k lobby umožňuje uskladnění židlí, stolů a dalšího vybavení pro tyto účely.

Fitcentrum

Ve druhém podlaží připojené budovy, zcela vyprázdněném a zalitém světlem, se nachází fitcentrum a další klubovna. Podlaha z litého betonu na sobě jak na podnose přináší nabídku mnoha sportovních aktivit; původní střešní okna byla zasklena a nyní jimi do celého prostoru proniká denní světlo.

Bytové jednotky

Kuchyně, koupelny a užitkové místnosti jsou v podobě jader z březového dřeva zasazeny podobně jako nábytek do původního prostoru a tvoří tak jakousi jeho moderní protiváhu. Byty tak naplňují myšlenku průniku dvou realit. Dopad vsazených jader je zcela minimalizován a odhaluje tak co možná nejvíce z oné hmotné minulosti budovy.

Byty v centru budovy jsou dvoupodlažní, dole je velký obývák a jídelna, nahoře ložnice. Jádra spolu s úložnými prostory a instalací jsou propojena s interiérem budovy, což přispívá k dotvoření definice celého prostoru.

Denní světlo z oken a skleněných filtrů na obvodech střechy proniká zcela volně skrz původní staré podlahové a střešní rámy.

přeložil Petr Hájek

Klíčová slova: