Střešní okna VELUX prosvětlují třicetimetrový podkrovní byt v měšťanském domě v Lublani

Středa, 26. Únor 2020 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Reklamní sdělení

Podkrovní byt v měšťanském domě z poloviny minulého století v Lublani prošel rozsáhlou rekonstrukcí podle návrhu místního studia ASK 4. Malý dvoupodlažní byt studio proměnilo v pohodlné bydlení, k jehož kvalitě vnitřního prostředí mimo jiné přispívají nová střešní okna od firmy VELUX, která do interiéru přivádějí dostatek přirozeného světla, pocitově zvětšujícího jinak skromnou bytovou jednotku. 

Duplex studio, ASK 4. Zdroj: VELUX
Fotoalbum: 

Jak z malometrážního bytu udělat komfortní místo pro život? Příkladnou odpovědí na tuto otázku může být projekt rekonstrukce bytu v Lublani, kterou si na své konto před pěti lety připsalo, tehdy začínající, slovinské studio ASK 4. Koncept proměny více než 60 let starého podkroví postavila architekta a zakladatelka jmenovaného studia Špela Kokalj převážně na důmyslných, multifunkčních detailech, které z prostoru o užitné ploše cca 30 metrů čtverečních vytvářejí pohodlný domov. 

Navzdory své skromné ploše jsou prostory podkrovního bytu rozděleny do dvou podlaží – koupelna a hlavní obytný prostor zabírají spodní část dispozice, zatímco ložnice je situována v patře. Ač mezi sebou obě výškové úrovně nejsou nijak výrazněji separovány, přispívá toto, byť minimální rozdělení na klidovou a společenskou zónu, k vytvoření potřebného pocitu soukromí a intimity.  

Obě patra vzájemně propojuje jednoduché, dřevěné schodiště, které se opticky zakusuje do kuchyňské linky, přičemž se odráží v pásu zrcadlového obkladu aplikovaného nad pracovní plochu kuchyně. Nutno však podotknout, že v případě lublaňského bytu schodiště nepředstavuje pouze komunikační prvek, ale také jakési rozšíření celkové pobytové plochy prostoru, což ovlivnilo i jeho design a otevřenost vůči zbytku dispozice, jež přímo vybízí k posezení a odpočinku.  

Podobně důmyslných detailů je pak v celém bytě umístěno několik - pračka či žehlicí prkno integrované do sestavy kuchyňského nábytku, rozložitelná pohovka s úložným prostorem apod. 

Vhodné detaily, které šetří plochu malého bytu, však nejsou jediným principem, který ve snaze vytvořit komfortní bydlení architekta ve svém návrhu uplatnila. Náležitý prostor byl věnován i samotné kvalitě vnitřního prostředí, zejména pak potřebě dostatečného osvětlení a větrání, jejichž řešení architektka našla v podobě střešních oken VELUX GGL. 

Okna jsou osazena na obě strany střechy, díky čemuž je celý byt náležitě prosvětlen a navíc je umožněno jeho účinné přirozené větrání, kterého lze v případě prvku GGL dosáhnout i při zavření samotného okna - stačí pouze zatáhnout za horní ovládací madlo a otevřít tak ventilační klapku. Množství přirozeného světla, které je díky oknům do interiéru přiváděno, psychicky zvětšuje prostor, k čemuž přispívá také světlá barevnost vybavení bytu doplněná o dřevěné tóny nosných konstrukcí, schodiště a podlahy. Volba prvku GGL se pak v neposlední řadě kladně odráží i na tepelné bilanci prostoru, kde sehrává roli hlavně jeho zasklení izolačním trojsklem.