Šépka architekti doplnili Arcidiecézní muzeum Olomouc o nový výstavní betonový sál, který se skrývá v podkroví kapituly Foto: Aleš Jungmann
Architektura / interiér

Arcidiecézní muzeum Olomouc má nový výstavní sál. Stavba z betonu je vložená do historického podkroví

Arcidiecézní muzeum Olomouc je po rekonstrukci znovu otevřené. Můžete tu navštívit zatím nepřístupné části areálu a také nový betonový sál v podkroví kapitulního děkanství. Vznikl podle projektu ateliéru Šépka.

EARCH.CZ , 21. 7. 2023

V novém sále beton, sklo a ocel kontrastují s původním dřevěným krovem. Podle architektů je to něco jako matrjoška, menší nový dům vsazený do většího. Konstrukce krovu a krytina zůstaly maximálně zachované. „Staré si uchovává svoji patinu i atmosféru a nové odpovídá naší době,“ vysvětluje architekt Jan Šépka.

V efektním sále je instalovaná neméně přitažlivá výstava Zde se nacházíte. Návštěvníci se mohou za pomoci virtuální reality podívat do historie Svatováclavského návrší, kde dnes stojí muzeum, a vidět, jak to tu vypadalo v pravěku a středověku.

Foto: Expozice Zde se nacházíte přenese návštěvníky do minulosti. Václavské návrší budou moci díky virtuální realitě prožít v pravěku, starověku i novověku

Nový objekt nabízí dostatek svislých stěn pro vystavování. Další exponáty stojí v prostoru na kovových soklech, najdeme tu archeologické nálezy nebo faksimilie Olomouckého horologia z 12. století. Stojany pro digitální média jsou vyrobené také z kovu a celá expozice tak působí sjednoceně. Kromě exponátů lze také díky proskleným otvorům v konstrukci nového betonového tělesa nahlédnout do vrchní část cihelné klenby nebo původního krovu.

Foto: Na prostor se stálou expozicí navazuje edukační místnost se zázemím a skladem

Vložené těleso kopíruje sklon krovu s tím, že si udržuje odstup od historických konstrukcí. Funguje jako dům navržený do venkovní prostředí – kromě hydroizolačních požadavků, které zajišťuje stávající střecha, splňuje všechny tepelně-technické parametry a má integrované vytápění, vzduchotechniku, chlazení i osvětlení.

Foto: Skrze prosklené plochy betonového objektu lze nahlédnout na vrchní část cihelné klenby nebo na původní krov

Pražský ateliér Šépka architekti na projektu výstavního sálu v podkroví Arcidiecézního muzea Olomouc pracoval od roku 2017. „Výzvu jsem vzal jako možnost navázat na svoji předchozí práci na Arcidiecézním muzeu, která probíhala v letech 1998‒2006,“ vysvětluje Jan Šépka. Tehdy byl součástí ateliéru HŠH Architekti a spolu s Petrem Hájkem a Tomášem Hradečným odvážně vstoupili do historického areálu kontrastními úpravami.

  • Autoři: Jan Šépka, Marek Fischer, Jan Bárta
  • Ateliér: ŠÉPKA ARCHITEKTI
  • Země: Česká republika
  • Město: Olomouc
  • Adresa:: Václavské náměstí 4, Olomouc
  • Investor: Muzeum umění Olomouc, Metropolitní kapitula u sv. Václava
  • Projekt: 2017‒2018
  • Realizace: 2023
  • Užitná plocha vloženého objektu: 152 m²
  • Obestavěný prostor vloženého objektu: 636 m³

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři