Památník navržený Tadaem Andem doplňuje komplex budov na japonském ostrově Awaji Foto: archiweb.cz
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Betonová zahrada jako památník ničivého zemětřesení v Japonsku se mění s ročními odbobími

Komplex budov navržený Tadaem Andem na japonském ostrově Awaji zdobí neobvyklý krajinářský celek. The 100 Step Garden připomíná svým návštěvníkům neštěstí, ke kterému došlo na ostrově v roce 1995, kdy při zemětřesení přišlo o život několik tisíc lidí.

Sára Kročková , 7. 7. 2023

Areál Awaji Yumebutai navržený v polovině 90. let tvoří hotel, konferenční centrum, restaurace, amfiteátr a památník. Objekt se nachází na úbočí hory, kde koncem minulého století probíhala těžba půdy, čímž představuje jakousi „náplast“ v krajině. Za přeměnou zničené krajiny na víceúčelové místo, kde se lidé mohou shromažďovat a užívat si japonské kultury, stojí známý japonský architekt Tadao Ando. 

Jeden z nejpozoruhodnějších prvků v komplexu představuje stupňovitá zahrada. Schody i formy minizahrádek jsou zhotoveny z materiálu charakteristického pro celou Andovu tvorbu - betonu. Skupinu sta čtvercových záhonů zdobí v každém ročním období jiné druhy květin. Vzniká tak zajímavý kontrast mezi surovým, chladným betonem a pestrobarevnými záhonky. 

Foto: Zahradu tvoří 100 květinových záhonků, které v každém ročním období zdobí jiné druhy rostlin

Autor návrhu je známý svou pozorností k přírodě. Konkrétněji ke vztahu mezi člověkem a jeho architekturou na jedné straně a přírodními prvky a krajinou na straně druhé. Přestože má park geometricky přísnou formu, dobře zapadá do okolní krajiny a kopíruje sklon horského terénu. Na ostatních částech objektu, ke kterým patří amfiteátr, vnitřní zahrada nebo náměstí, lze také pozorovat autorův cit pro krajinářskou architekturu. 

Foto: Výhled na celou zahradu poskytuje návštěvníkům vyhlídková plošina přístupná výtahem a po schodech

Park leží v nejvyšším bodě areálu. Návštěvníci se na vrchol s vyhlídkovou plošinou mohou dostat výtahem nebo po schodech, které jsou navrženy tak, aby propojily každý květinový záhon. Umístění stavby do svahu také umožnilo autorovi zakomponování stupňovité kaskády s nepřetržitě tekoucí vodou. 

Netradiční památník působí uklidňujícím dojmem a jak říká sám autor, „symbolizuje klidné duše těch, kteří při katastrofě přišli o život.”

  • Autoři: Tadao Ando
  • Země: Japonsko
  • Adresa:: 656-2306 Hyogo, Awaji, Yumebutai

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři