Architektura / bytové domy

BIG - bytový dům VM Houses

Domy VM dostaly svůj název podle svých půdorysů, které mají tvar písmen V a M. Jedná se o první rezidenční projekt v nové kodaňské čtvrti Ørestaden, kterou s centrem spojuje nově vybudovaná linka metra.

BIG , 26. 10. 2011

Obvod bloku budovy V je jasně vymezen čtyřmi rohy a zároveň je otevřen dovnitř a podél stran. Zakřivení bloku v jeho středu brání přímému výhledu na protější budovu M a zajišťuje otevřený diagonální rozhled do okolí. Budova je vzdušná, prosvětlená denním světlem a má výhledy ze všech bytů s trojúhelníkovými balkony, které jsou charakteristickým prvkem na jižně orientované fasádě. Všechny apartmány jsou v severní části vybaveny patrem a mají široký panoramatický výhled na jih.

Přístup do bytů je možný z centrální chodby, která vede skrz budovu a na každém jejím konci se otevírá směrem ke světlu a do výhledu. Chodby umožňují přístup k výtahům a schodištím a jsou společným prostorem pro sousedská setkání a hraní pro děti. Centrální hala slouží jako veřejný prostor a její dekor napodobuje strukturu stěny náhodně proděravělé kulkami proniknutými dovnitř budovy.

Podobný princip úhlopříčky je použit i v konstrukci budovy M, i když v tomto případě je blok rozčleněn do menších částí. Znovu je zde interpretována a přepracována typologie bydlení tzv. Unitè d’habitation od architekta Le Corbusiera: centrální chodby jsou krátké a prosvětlené z obou stran. Jednotlivé terasy jsou všechny orientovány na jih a střešní terasa je přístupná z centrální chodby.

Apartmány jsou typické svými vzájemně se doplňujícími místnostmi – patrové studio blízko kuchyně a obývacího pokoje, s velkou otevřenou místností, kterou lze rozdělit na menší, a s prostorným podkrovím osvětleným zvenčí.

Domy VM jsou postaveny z jednoduchých, ale kvalitních materiálů a mají velké prosklené fasády, orámované kvalitním dřevem. Podlahy jsou z masivního dubového dřeva a na balkonové podlahy bylo použito tvrdé tmavé dřevo. Stěny a stropy se jeví v poněkud surovém provedení z bílého betonu a všechna vnitřní schodiště a zábradlí jsou z bíle lakované oceli. Vnější stěny bytů jsou ze skla.

Vzhledem k tomu, že se jedná o první rezidenční komplex v této oblasti, bylo důležité vytvořit zde příjemné prostředí. Pro zajištění veřejného prostoru okolo budovy V byla stavba posazena na sloupy o výšce pěti metrů. Dvůr se otevírá jižně směrem k parku, zatímco fasády jsou rozčleněny různými výklenky a úhly, což vytváří rozmanité prostory pro neformální setkávání.

Jeden z nejdůležitějších aspektů tohoto bydlení je zaměření na rozvoj různých bytových typologií, a to od jednopodlažních plánů až po třípodlažní.

V obou budovách je čtyřicet různých typů bytů, přičemž budova V má 114 bytových jednotek a budova M jich má 95.

 

  • Ateliér: BIG, JDS
  • Země: Dánsko
  • Město: Kodaň
  • Realizace: 2005
  • autor: BIG *
  • publikováno: * 26. 10. 2011

Klíčová slova:

BIG bytový dům Dánsko Kodaň

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři