Architektura / bytové domy

BIG diktuje New Yorku rezidenční bydlení

Projekt West 57th, navržený společností BIG (Bjarke Ingels Group), přináší do New Yorku zcela novou bytovou typologii, která dodá panoramatu Manhattanu na zajímavosti.

EARCH.CZ , 9. 3. 2011

Společnost Durst Fetner Residential (DFR) dnes oznámila návrh West 57th, 600jednotkové (80/20) rezidenční budovy na 57. Západní ulici mezi 11. a 12. Avenue. Budova je navržena renomovanou dánskou architektonickou firmou BIG (Bjarke Ingels Group) a je jejím inauguračním severoamerickým projektem. Plán budovy se skládá z více než 600 bytových jednotek různých rozměrů a je situován na prostranství určeném ke kulturním a komerčním účelům. Budova bude usilovat o LEED Gold Certification.

W57 - West 57th Residential Building from BIG on Vimeo.

"Je mimořádně vzrušující postavit budovu, jejíž architektura bude přitahovat návštěvníky z celého světa. Návrh ateliéru BIG je inovační, vyzývavý a jedinečný. Krása budovy je docílena funkčním designem, který nebrání rozhledu a zároveň budově zpřístupňuje maximum přirozeného světla a výhled na řeku Hudson. Stavba West 57th zavede nový standard pro architektonickou kvalitu, kreativní design a ekologicky udržitelné konstrukce. Nádherné výhledy a mimořádné vybavení učiní tuto stavbu nejvyhledávanější newyorskou rezidenční adresou," říká Hal Fetner, výkonný ředitel společnosti Durst Fetner Residential.

Budova je jakýmsi hybridem mezi evropským obvodovým blokem a tradičním manhattonským věžákem. West 57th má jedinečný tvar, který v sobě spojuje výhody obou: kompaktnost a funkčnost nádvoří, které dává pocit bezpečí a soukromí, a zároveň vzdušnost a obrovský výhled z mrakodrapu. Tři rohy budovy se drží při zemi a čtvrtý severovýchodní roh se zvedá do výšky 467 stop (142 metrů), čímž se z nádvoří otevírají výhledy na řeku Hudson. Díky tomu proniká zapadající slunce do bloku a výhled na řeku Hudson z přilehlé věže Helena Tower je tím decentně zachován.

"New York se rychle mění na ekologické a pro život příjemnější město. Přeměna nábřeží řeky Hudson a oblasti Highline (původně železniční trať – pozn.překl.) na městské parky, neutuchající úsilí o zasazení milionu stromů, výstavba pěších zón na Broadwayi a budování cyklistických stezek, které mají více kilometrů než celé mé rodné město Kodaň, to vše je důkazem vznikajících městských oáz. S West 57th se snažíme pokračovat v této přeměně až do samého centra městské struktury - do centra městského bloku, " říká Bjarke Ingels, zakladatel společnosti BIG. Tvar budovy se mění v závislosti na úhlu pohledu pozorovatele. Zatímco od Západní dálnice (West-Side-Highway) se jeví jako zvlněná pyramida, od 58. Západní ulice (West 58th Street) se mění na štíhlou věž. Nádvoří, které je inspirováno klasickým kodaňským parkem, je viditelné z ulice a slouží k rozšíření přilehlého parku Hudson River Park až ke stavbě West 57th.

Tvar budovy se mění v závislosti na úhlu pohledu pozorovatele. Zatímco od Západní dálnice (West-Side-Highway) se jeví jako zvlněná pyramida, od 58. Západní ulice (West 58th Street) se mění na štíhlou věž. Nádvoří, které je inspirováno klasickým kodaňským parkem, je viditelné z ulice a slouží k rozšíření přilehlého parku Hudson River Park až ke stavbě West 57th.

"Budova je koncipována jako jakýsi kříženec mezi kodaňským nádvořím a newyorským mrakodrapem. Hustota osídlení a funkčnost budovy koncipované jako objekt nové hybridní typologie, spolu s panoramatickým výhledem z vysoké věže, dávají pocit intimity tohoto místa. Nádvoří je pro tuto budovu tím, čím je Central Park pro město: obrovská zelená zahrada obklopená zdmi s prostory pro život, " říká Bjarke Ingels, zakladatel společnosti BIG.

Sklon stavby umožňuje přechod od nízkopodlažní struktury budovy na jižní straně k vysokopodlažním bytovým věžím směřujícím na sever a na západ. Velmi nápadná šikmá střecha má jednoduchý povrch proděravělý terasami, z nichž každá je ojedinělá a orientovaná na jih. Struktura zdi vytváří vzor „rybí kost“. Každý byt bude mít vikýřové okno nebo balkon, čímž se využije úžasný výhled; balkony též podpoří interakci mezi obyvateli domu a kolemjdoucími. Na jaře roku 2010 pověřila společnost DFR kodaňskou firmu BIG úkolem zavedení nové bytové typologie na Manhattanu. V roce 2011 otevírá BIG novou kancelář v New Yorku s cílem dohlížet na vývoj plánované výstavby West 57th.

O společnosti Durst Fetner Residential

Durst Fetner Residential je unikátní spoluprací mezi dvěmi nejuznávanějšími obchodními a rezidenčními developerskými společnostmi v New York City - Durst Organization a Sidney Fetner Associates. Organizace vyvíjejí, staví, vlastní a spravují přední nemovitosti v celé metropoli New Yorku; zavádí nové standardy z hlediska zodpovědného přístupu k životnímu prostředí a efektivnosti pro uživatele.

 

Klíčová slova:

New York BIG

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři