Architektura / bytové domy

Brownfield v Českém Krumlově se mění na novou čtvrť. Vzniknou zde stovky apartmánů a bytů

Průmyslový areál v Českém Krumlově přemění studio A8000 na bytový komplex Foto: A8000

Zchátralý areál bývalé nábytkářské firmy Jitona v Českém Krumlově ožívá. Mění se na novou městskou čtvrť. Projekt Krumlovský Vltavín nabídne ve třech etapách výstavby celkem 62 apartmánů a 131 bytů. Součástí projektu jsou také komerční prostory pro obchody, restaurace či kanceláře. Unikátní architektura nového bydlení propojuje malebnost a historii města zapsaného na seznamu UNESCO s přírodou. Návrh od architektonického ateliéru A8000 počítá s obnovou potoka, velkorysými balkony, lodžiemi a terasami i zelenými střechami. Nejvýraznějším objektem je šestipodlažní apartmánový dům s vysunutými boxy a šikminami. Ten by měl být dokončen jako první v druhé polovině roku 2023.

A8000 , 21. 9. 2022

Území budoucí čtvrti se nachází severovýchodně od centra Českého Krumlova mezi sídlišti Za Nádražím a Mír. Dříve zde fungovala továrna na výrobu nábytku Jitona. Později však místo ztratilo svůj účel a stalo se opuštěným brownfieldem. Investor SVV real, s. r. o., který má za sebou mimo jiné úspěšný projekt rezidenčního bydlení Mníšecký Eden, zde podle návrhu ateliéru A8000 zahájil realizaci výstavby na konci loňského roku. Projekt centrálního bydlení v Českém Krumlově nabídne 193 apartmánů a  bytů v dispozicích od 1+kk až po 5+kk, plnohodnotné garáže a kryté i venkovní parkovací stání. Oblast v údolí obklopeném divokými zelenými svahy nese název inspirovaný drahým kamenem jižních Čech – Krumlovský Vltavín.

„Hlavním architektonickým prvkem navrhovaných budov je jejich vertikální rozčlenění, což odpovídá i vertikálnímu charakteru celého města. Okrová barevnost a cihelné obkladové materiály korespondují s krumlovskou barevnou škálou a jsou připomínkou industriálního charakteru lokality,“ říká architektka Daniela Týfová ze studia A8000. Výrazná pozornost je kladena také na řešení pobytových teras, lodžií nebo balkónů. Téměř každá bytová jednotka zahrnuje tento venkovní soukromý prostor.

Nejvýraznějším objektem při vjezdu do areálu je apartmánový dům se šesti nadzemními podlažími a dvěma podzemními podlažími pro parkování, který hlukově odcloní zbývající menší domy. Objekt ozvláštňují visuté boxy v horních podlažích s šikmou spodní částí. Jelikož je dobře viditelný také z blízké silnice i zastávky MHD, jsou v přízemí navrženy pronajímatelné jednotky s možností komerčního využití. Liniové domy disponují plochou střechou i střešní krajinou. Zejména západní fasády domů nad potokem jsou protkány ustupujícími lodžiemi v nižších a terasami v horních podlažích. Objekty jsou díky tomu na první pohled živé a jasně čitelné, ačkoliv si drží základní jednoduchou geometrickou pravidelnost a řád. Při západním okraji údolí jsou situovány terasové domy, které vyrůstají do svahu a mají společné parkovací podlaží se zelenou střechou.

Foto: Terasovité domy vrůstající do svahu jsou při západním okraji údolí a jejich společné parkoviště kryje zelená střecha

Projekt respektuje přírodu a navrací původní přírodní koryto Nového potoka, který je dnes zatrubněný. Nově by měl být co nejvíce otevřený a přístupný. Nová čtvrť leží navíc v bezprostřední blízkosti rozsáhlého zeleného svahu se vzrostlými stromy. Zde by mohl vzniknout příjemný relaxační prostor pro budoucí obyvatele lokality i sousedních sídlišť. Sadové úpravy navazují na architektonické řešení území. Jedná se zejména o jednostrannou alej, která doprovází hlavní příjezdovou cestu do areálu, a okolí potoka. Střechy slouží ve velké míře k založení vegetačních ploch jak extenzivního, tak intenzivního charakteru. V rámci čtvrti inspirované krumlovskou malebností až pitoreskností, blízkostí Vltavy, přírodou a stopou industriálního dědictví, vzniknou také drobné cestičky a lavičky i zázemí pro kvalitní restaurace, pekařství, potraviny či kavárny.

Velkou proměnou projde v budoucnu rovněž areál bývalých kasáren ve Vyšném. Ten by se měl podle urbanistické studie od ateliéru A8000 proměnit na soběstačnou chytrou čtvrť.

  • Autoři: Martin Krupauer, Petr Hornát
  • Ateliér: A8000
  • Země: Česká republika
  • Město: Český Krumlov
  • autor: A8000 *
  • publikováno: * 21. 9. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři