Architektura / občanské stavby

Centrum ekologické výchovy ve dřevostavbě

Kde se nejlépe učit o ekologii? Ideálně v dřevostavbě na Kladně, kde mají děti a mládež možnost zažít ekologii na vlastní kůži. Ubytují se zde na škole v přírodě a odnesou si to nejdůležitější - zkušenost. Prvním projektem Salonu dřevostaveb 2010 je nové Centrum ekologické výchovy v Kladně. Tato stavba byla již oceněna Cenou Státního fondu životního prostředí...

Mikoláš Vavřín , 17. 1. 2011

 

Foto: eArch
Technické údaje (zajímavosti):

difuzně otevřený fasádní systém včetně zateplení „ Insowoll“ kompletně obě nadzemní patra řešena jako montovaná dřevostavba velká škála použití ekologicky šetrných stavebních hmot s co nejlepší energetickou bilancí (nepálené cihly, dřevo, ekologicky vyráběné přírodní izolanty a systémové desky) střešní krytina – jednovrstvá EPDM folie střešní vegetační systém nenáročný na údržbu vytápění pomocí kotle na peletky, včetně pneumatického zásobníku využití solárního systému na střeše pro ohřev TUV řízené větrání se zpětnou rekuperací spotřeba tepla díky důslednému provedení a dimenzování tepel.izolací ( 200 – 500 mm dle typu skladby), bude méně než poloviční u podobných typů objektů zpětné využití dešťové vody pro údržbu zeleně součástí areálu je i objekt biologické ČOV, na který je budova napojena a v budoucnu bude sloužit i pro okolní osady

Objekt je řešen jako hmotný kubus s vystupujícími prosklenými arkýři na severní straně. Na západní a východní straně jsou terasy a zimní zahrada. Plášť budovy je ze svisle kladených modřínových fošen, ve spodních partiích obložený cembonitovými deskami. Dodavatelem dřevěné konstrukce byla společnost PALIS Plzeň spol. s r.o.

Budova bude sloužit jako víceúčelové školící centrum ekologické výchovy, kde se budou pořádat především zotavovací akce pro děti a mládež typu škol v přírodě, dále nejrůznější akce s ekologickou tématikou pro veřejnost či školení a semináře pro pracovní kolektivy soukromých firem i veřejné správy. Ubytovací kapacita centra činí 35 míst.

Tuto dřevostavbu najdete spolu s dalšími realizacemi v ucelené formě v Ročence dřevostaveb 2009. K dostání na oficiálním webu Salonu dřevostaveb.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři