Architektura / industriální a technické stavby

Chilská věž v mlze I vítěz „Nové generace“ v globální soutěži Holcim Awards 2008

Huasco je přístavní město na severu Chile. Město je významné svým zemědělstvím zavlažovaným řekou Huasco. Jelikož v posledním desetiletí hladina řeky poklesla, je zavlažování v polovině roku z ní nemožné. Je proto nezbytné vyvinout novou strategii pro získání vody pro pobřežní oblasti na západ od pouště Tacama.

EARCH.CZ , 7. 3. 2011

Tento projekt má v úmyslu využívat "Camanchaca", pobřežní mlhu, která se kondenzuje z tlakové výše Pacifiku. Myšlenka projektu je postavit 200 metrů vysokou věž, která bude zachytávat částečky sražené vody a svádět ji do základny věže, kde se z kapaliny odfiltruje sůl pomocí reverzní osmózy. Věž má spirálovou konstrukci, po které zkondenzovaná mlha steče dolů do dřevěné základny. Systém sběru vody využívá pouze větrné energie a gravitace. Porota byla potěšena tímto inovativním, jednoduchým a elegantním řešením, díky kterému může zemědělská oblast prosperovat.

Klimatickým jevem oblasti zvané Camanchaca je velmi hustá pobřežní mlha s dynamickými vlastnostmi. Jednou z těchto vlastností je kondenzace, která je větrem odsunuta směrem k pobřeží. Kondenzace vzniká v tichomořské tlakové výši, která produkuje vrstvu mraků, tzv. stratocumulus. Vrstva trvale kryje pobřežní pruh z Peru k severu Chile. Mraky vytváří ve výšce 400 metrů nad mořem (s odchylkou 200 metrů) hladinu, přičemž vlhkost se vyskytuje i pod mraky. Tato druhá spodní vrstva mlhy obsahuje minerály z moře s nižší koncentrací než má mořská voda. Voda získaná z mlhy proto potřebuje méně filtrace než voda získaná přímo z mořské vody.

Věž je vysoká 200 metrů a zachytí ve vzduchu každou vodní částici přicházející z pobřeží do údolí řeky Huasco. Vodní zisky mají podle plánů být 2 až 10 litrů/m2  svislé plochy. Každá věž má svislou plochu 5.000 m2;  produkuje minimálně 10.000 litrů za den a při špičkové výkonnosti až 50.000 litrů za den. Toto množství vody vrací zemědělskou životaschopnost zpět do této vyprahlé pobřežní oblasti.

Čtyři části věže

Čtyři strany z plastového filtračního síta o velké hustotě jsou hlavním sběrným systémem věže. Voda je shromažďována  tímto pasivním systémem.  Čtyři strany z měděného síta s velkými oky spojují ramena spirálového sloupu a vodu získanou při prvním kondenzačním procesu mlhy. Tyto čtyři strany tvoří strukturální upevnění mezi čtyřmi rameny spirály a jsou tvořeny různými typy síťovin, což pomáhá vytvářet různé druhy filtrů. Čtyři ramena spirálového sloupu drží tuto strukturu a dopravují nashromážděnou vodu do hlavního sběrače. Čtyři spirály mají stejnou velikost a jsou vyrobené ze stlačeného dřeva, s měděným potrubím uvnitř každé spirály vedoucím odshora dolů.  Hlavní sběrač umístěný v základech věže je rozdělen na tři části: vodní nádrž po obvodu, vícesložková filtrační membrána uprostřed a centrální sladkovodní nádrž. Vyčištěná voda je z této nádrže distribuována prostřednictvím čtyř horizontálních ramen. 

Původně pouštní krajina je umístěním této věže upravena. Díky ní se rozšiřuje oblast s životaschopným zemědělstvím, bez závislosti na vodě z řeky Huasco. 

Více informací o tomto projektu zde

Pro bližší informace o soutěži Holcim Awards a přihlášení vlastního projektu se podívejte www.HolcimAwards.org.

 

 

Klíčová slova:

soutěž ekologie věž

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři