Stavení s červenou pumpou od DESTYL architekti Foto: Jakub Sedlák
Architektura / rodinné domy

Destyl architekti navrhli pod Řípem staronový dům po vzoru původního venkovského stavení

Původní venkovské stavení pod Řípem bylo v natolik špatném stavu, že muselo být během plánované rekonstrukce prakticky celé strženo. Na jeho místě však DESTYL architekti navrhli dům nový, který je od svého předchůdce k nerozeznání.

Kristýna Korčáková , 29. 4. 2022

Stavení s výhledem na Říp se nachází v malé vesnici ve středních Čechách. Je obklopeno jabloňovým sadem a majitelům natolik přirostlo k srdci, že se sem rozhodli po občasném navštěvování přestěhovat natrvalo.

„Zadáním bylo zrekonstruovat dům tak, aby v co největší možné míře splňoval technologické i estetické požadavky současné doby a zároveň byl zachován vesnický charakter budovy a její kouzlo. V samotném interiéru mělo jít o zajímavou kombinaci tradičních a moderních prvků,“ přibližují počáteční plány architekti z ateliéru DESTYL.

Při průběhu přestavby se nicméně zjistilo, že původní konstrukce je už naprosto nevyhovující. „Dům neměl základy, nosné stěny mezi sebou nebyly provázány a měly značné problémy se vzlínající vlhkostí. Rozsah plánované rekonstrukce stále narůstal a s mírnou nadsázkou nám zůstala pouze původní červená pumpa,“ uvádí architekti.

Již na první pohled je patrné, že dům zachovává původní tvar i dispozice, nevyjímaje vnitřní klenby. Dvoupatrové stavení se sedlovou střechou je omítnuté světlými odstíny bílé a béžové, střešní krytinu doplňují tmavé klempířské prvky a šambrány. Jednoduchý obdélníkový půdorys rozšiřuje přístavek s hlavním vstupem orientovaný do zahrady. Je obložený kamenem a jak podotýkají architekti, jde o vzor opuky, která se v tomto kraji těžila. Díky rohovému oknu je světlo dovnitř přiváděno ještě z dalšího úhlu.

Foto: Prosvětlený interiér v neutrálních odstínech rozjasňují různobarevné židle kolem jídelního stolu

Přízemí zahrnuje kuchyň s jídelním koutem, obývací pokoj a ložnici pro hosty. „Štítové a uliční fasády mají malá okna, která vychází z fasád původního domu a zachovávají tradiční vesnický charakter. Naopak směrem do zahrady jsou hlavní obytné místnosit propojeny s exteriérem francouzskými okny,“ dodávají architekti k celkovému řešení.

Dřevěné přiznané trámy korespondují svým odstínem s dřevěnou podlahou, která je položena na šířku místnosti, takže ji opticky rozšiřuje. Dřevěná je i pracovní deska v kuchyni, v níž také zaujme tradiční vsazený porcelánový dřez. V celkově světle a neutrálně laděném interiéru ve výsledku vynikají různobarevné židle rozmístěné kolem jídelního stolu.

Při výstupu do druhého patra, kde je ložnice, pracovna se šatnou a dětský pokoj, se zase nedá přehlédnout originálně řešené zábradlí z lanové sítě anebo osvětlení zavěšené ve vykotlaném dřevě. Světlo do podkrovních místností přivádí vikýřová okna nabízející výhled do zahrady, kde je možné posedět na částečně kryté terase nebo se osvěžit v bazénku.

Foto: Červená pumpa je s trochou nadsázky jediným původním prvkem domu
  • Autoři: Martin Poledníček, Radek Eis, Anna Línková, Stanislav Janíček
  • Ateliér: DESTYL architekti
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Projekt: 2017-18
  • Realizace: 2020-21

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři