Sociální bydlení Sananim v Heřmani od architekta Jakuba Našince Foto: Jan Kuděj
Architektura / industriální a technické stavby

Dostavbou drážního domku v jižních Čechách vytvořil architekt Jakub Našinec poklidné sociální bydlení

Na samotě u jihočeské obce Heřmaň stojí starý drážní domek, který doplnila novostavba vytvářející svým zaobleným tvarem poklidný dvůr. Místo slouží jako bydlení pro lidi léčící se z drogové závislosti.

EARCH.CZ , 14. 10. 2022

Sananim je nezisková organizace, která od roku 1990 působí v oblasti drogových závislostí. Pro jejich potřeby navrhoval před necelými deseti lety ateliér Sporadical terapeutickou komunitu přestavbou historického statku U Karáska v jihočeské obci Heřmaň. Pro stejného klienta nedaleko tohoto statku dokončil další objekt architekt Jakub Našinec, který dříve působil v ateliéru Sporadical a autorsky se tak podílel také na terapeutické komunitě.

Ubytování klientů Sananim, kteří prochází poslední fází léčby po několikaměsíční terapii, vytvořil architekt Našinec rekonstrukcí a dostavbou starého drážního domu pravděpodobně z druhé poloviny 19. století, který se nachází na samotě u železniční trati Protivín – Písek. Pacienti zde dočasně bydlí a dochází do zaměstnání.

Foto: Architekt Jakub Našinec vytvořil rekonstrukcí a dostavbou drážního domku místo pro lidi léčící se z drogové závislosti

Drážní objekt zůstal zachován ve svých původních materiálech i barevnosti. Uvnitř domu byly odstraněny příčky, zrušením půdy se interiér otevřel do krovu. Nachází se v něm společná kuchyně a jídelna pacienta. Tři dvoulůžkové pokoje pojímá nová přístavba, která drážní domek zároveň kompaktně propojila s rekonstruovaným hospodářským objektem.

Foto: Ve zrekonstruovaném drážním objektu se nachází kuchyně a jídelna

„Vznikla nová usedlost ve tvaru podkovy s polokruhovým chráněným dvorem, sjednocená modřínovou fasádou. V interiéru jsou záměrně využity stejné konstrukční prvky a materiály jako v objektu terapeutické komunity. Kontinuita architektury doplňuje kontinuitu léčby,“ říká Jakub Našinec.

  • Autoři: Jakub Našinec
  • Země: Česká republika
  • Město: Heřmaň
  • Realizace: 2020

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři