Dům Haut na břehu Amstelu. 21 pater (skoro) ze dřeva. (V Team, dům Haut) Foto: ©Jannes Linders, Team V Architecture
Architektura / bytové domy

Dřevěný mrakodrap – tentokrát z Amsterdamu. Jeho architekti přijíždějí do Prahy

Bytový dům Haut v Amsterdamu s jednadvaceti podlažími patří k nejvyšším dřevostavbám na světě. Jeho autoři, nizozemské studio Team V, ale nevyznávají "dřevěné dogma" – kromě dřeva využili také sklo a beton. Ve středu vystoupí v Praze v rámci Salonu dřevostaveb, festivalu a přehlídky současné dřevěné architektury.

Karolína Vránková , 16. 4. 2024

„Od začátku jsme chtěli udělat především skvělou obytnou budovu s parádním výhledem a dobrými balkony,“ vysvětlila architektka Do Janne Vermeulen redaktorům z nizozemského magazínu architectenweb.nl, když je prováděla po budově. „Naše přání použít dřevo nesmělo být na úkor kvality bydlení.“

Proto experimentovali s různými typy konstrukce – testovali kombinaci dřeva s betonem, ocelí a sklem. Zvítězila varianta s betonovým jádrem, kudy vedou schodiště a výtahy. Některé nosné prvky, stěny, podlahy jsou ze dřeva. Dřevěný interiér působí teple a příjemně. „To je velká kvalita dřeva,“ říká architektka. Nabízí taky spoustu možností, co se týče přizpůsobení příček či instalací.

Foto: Uvnitř dřevěného mrakodrapu - dřevo je vidět v interiéru.

Nechtěli ale být „dřevěnými dogmatiky“. Pro zlepšení akustiky přidali betonovou vrstvu také do podlah. Fasádu udělali ze skla - v nizozemském vlhkém klimatu dřevo rychle šedne a špatně stárne. „Jen spodní strany balkonů jsou dřevěné, ty jsou nejvíce exponované při pohledu zezdola,“ vysvětluje architektka.

Město vybralo

Se stavbou se začalo v roce 2016. Město Amsterdam poskytlo pozemek ve čtvrti Amstelkwartier u řeky Amstelu, který měl dostat developer s nejlepším projektem. Mezi kritérii byla také udržitelnost a architektonická kvalita.

Zvítězil dveloper Lingotto spolu s V Teamem a projekční kanceláří Arup. Vznikla věž vysoká 73 metrů. V jednadvaceti patrech se nachází 52 nadstandardních bytů s velkými balkony, žádný půdorys není stejný.

Haut není jen obří dřevěná stavba, je tu řada dalších elementů, které snižují spotřebu energie, surovin a celkovou uhlíkovou stopu. Budova je vybavena solárními panely o rozloze 1500 m2 na střeše i fasádě. Na střeše jsou klasické panely, které dodávají energii pro provoz domu, na fasádě speciální citlivější panely, které zásobují jednotlivé byty.

Foto: Každý byt je jiný, všechny mají pořádný balkon.

Senzory řízené termostaty upravují nízkoteplotní podlahové vytápění a chlazení, které vychází ze země. Střecha je vegetační, součástí budovy jsou dokonce i budky pro ptáky a netopýry, zásobník dešťové vody nebo nabíjecí stanice pro elektrická auta už jsou samozřejmostí.

Dřevo zajímá

Dům Haut je další z dřevěných výškových budov, které zvedly vlnu zájmu o udržitelnou dřevěnou architekturu. Studio Team V je od té doby zvané na řadu mezinárodních konferencí, workshopů a přednášek po celém světě od Nového Zélandu po Kanadu. Letos proto jeho zástupci budou také hlavními hvězdami festivalu dřevěné architektury Salon dřevostaveb, který v Praze začíná už 17. dubna a letos proběhne dokonce už po devatenácté. Prezentace Teamu V zaměřená na téma hybridních výškových staveb zazní v rámci přednáškového večera v pražském centru CAMP 17. dubna večer.

Vstupné na zahajovací večer Salonu dřevostaveb je zdarma, ale místo je třeba si rezervovat pomocí volné vstupenky.

  • Ateliér: Team V
  • Spolupráce: ARUP
  • Země: Nizozemsko
  • Investor: Lingotto
  • Realizace: 2022
  • Fotograf: Jannes Linders
  • Užitná plocha: 14 500 m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři