Novinky a názory / zprávy

Do Prahy se vrací přehlídka udržitelné architektury ze dřeva, dorazí světoví architekti

19. dubna odstartuje v CAMPu letošní přehlídka Salon dřevostaveb Foto: Erik Hattrem

Už poosmnácté v Praze proběhne Salon dřevostaveb, festival současné dřevěné architektury, který klade důraz na udržitelnost, je inspirací pro odpovědný životní styl i platformou pro setkání architektů z celého světa, firem z oboru, developerů či investorů. Součástí bude řada přednášek i venkovní výstava s umělecky pojatou instalací na piazzettě Národního divadla.

Salon dřevostaveb , 13. 2. 2023

„Salon dřevostaveb je tradiční festival a výběrová přehlídka současné dřevěné architektury v Česku a na Slovensku. Je centrem osvěty v oblasti moderní a kvalitní udržitelné architektury ze dřeva, kterou chceme díky výstavě v centru Prahy dostat blíž běžným lidem. Chceme však také propojovat architekty, developery, investory, realizační a produktové firmy, politiky a zástupce legislativy spojené s dřevostavbami,“ popisuje Pavel Horák, architekt a zakladatel Salonu dřevostaveb.

Letošní ročník Salonu dřevostaveb odstartuje ve středu 19. dubna slavnostním zahajovacím a přednáškovým večerem v Centru architektury a městského plánování (CAMP). Hlavní přednášky budou patřit norsko-dánskému ateliéru Reiulf Ramstad Arkitekter, rakouskému studiu Dietrich Untertrifaller Architekten, ale vystoupí i mladý český architekt Matyáš Cigler, autor knihy Dřevo!

Dřevěná architektura v centru Prahy

Ve stejný den začne také venkovní výstava kurátorského výběru nejzásadnějších architektonických počinů v oblasti dřevostaveb v Česku a na Slovensku za období posledních dvou let. Přinese rovněž příklady větších budov dřevěných realizací ze zahraničí. „Výstava je koncipovaná jako atraktivní dřevěná instalace monumentálního měřítka, která kromě toho, že představuje ty nejzajímavější dřevěné projekty, také oživuje veřejný prostor a nabízí kolemjdoucím relaxační zážitkovou zónu,“ popisuje Magdalena Deverová, koordinátorka projektu. Na piazzettě Národního divadla výstava potrvá až do 17. května 2023.

Foto: Hlavní přednáška zahajovacího večera bude patřit norsko-dánskému ateliéru Reiulf Ramstad Architekter

Autorem návrhu této instalace je architekt Tomáš Bém, který v ní zhmotnil ideu geneze dřeva – divák prochází koridorem ze surového materiálu dřevěných hranolů až k zastřešené vyhlídce s možností posezení. Projekt, který ovládne a provoní celý prostor náměstí Václava Havla, si předsevzal za cíl vnést téma udržitelné architektury přímo do centra Prahy. Stane se místem setkávání a inspirace pro odpovědný životní styl.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři