Rodinný dům na kraji Plzně od studia Hlavatí architekti Foto: Alex Shoots Buildings
Architektura / rodinné domy

Dům oděný do cihlového obkladu slouží k bydlení i práci majitelů

Za jednotným cihlovým pláštěm se ukrývá rodinné bydlení spolu s veterinární ordinací, kterou majitelé domu provozují. Architekti vsadili na přírodní materiály, čistá řešení a propojení se zahradou.

Kristýna Korčáková , 11. 7. 2022

Architektonické studio Hlavatí architekti před pár lety dokončilo na okraji Plzně elegantní rodinný dům, který svým řešením přirozeně zapadá do okolní zástavby, zároveň však poutá pozornost všech kolemjdoucích. K ulici se dům staví svým severním průčelím, které zachovává půdorysnou stopu stavby, která se na jeho místě dříve nacházela.

Cílem architektů bylo interiér domu co nejvíce provázat s krásnou zahradou, které dominuje starý ořešák a přírodní biotop. Všechny obvodové stěny tak prolamují velké okenní otvory, na západní stranu pak navazuje ještě dřevěná pergola, která chrání interiér domu před přehříváním.

Nejvýraznější prvek celého domu představuje obklad lícovým zdivem, který sjednocuje všechny fasády. Minimalistický výraz stavby posilují ještě tmavé okenní rámy, střešní krytina a klempířské prvky. Zděnou konstrukci zvolil architekti i pro nosné zdi domu.

Kromě bydlení slouží dům majitelům také k práci, a proto je funkčně rozdělen do dvou částí. Směrem do ulice se v přízemí stavby nachází veterinární ordinace zahrnující čekárnu pro návštěvníky, dvě ordinace, operační sál, místnost s analyzačními přístroji, denní místnost a WC.

Foto: Lícové zdivo sjednocuje fasádu, jejíž minimalistické pojetí dotvářejí tmavé okenní rámy, střecha a klempířské prvky

Klíčová slova:

sedlová střecha cihla biotop

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři