Architektura / rodinné domy

Dům u jezera

Třetí místo v soutěži Život pod střechou patří studentu táborské SPŠ strojní a stavební, Jiřímu Řapkovi. Ten si porotu získal svým návrhem dřevěného domu, který doslova leží na břehu.

Jiří Řapek , 28. 7. 2011

Hlavním cílem bylo vytvořit dům z přírodních materiálů, propojený s okolní krajinou a přírodou. Nosnou konstrukci podlahy tvoří příčně umístěné trámy podepřené sloupy, které jsou založeny na betonových patkách. Na západní stranu z domu vystupuje dřevěná treláž, která se z větší části nachází nad rybníkem a dívá se přes něj na krajinu. V letním období bude sloužit jako prodloužený obývací pokoj. Treláž a většina domu v budoucnu poroste popínavou zelení např. čínskou vistárií, což ovlivní atmosféru hlavně ve společných místnostech.

Do 1.NP vstupujeme ze severní strany, nejprve se ocitneme v chodbě, kde se nachází rozsáhlá šatní skříň. Na konci chodby vpravo je vstup do prostorné kuchyně s jídelnou a následné do obývacího pokoje. V protější stěně jsou umístěny nejprve dveře do ložnice a dále od nás potom do koupelny. Po levé straně se nacházejí dveře do dětského pokoje, který má samostatné WC s umyvadlem a menší terasu. Na východním konci domu je ještě umístěna kotelna, do které vcházíme ze zahrady. Po vystoupání do 2.NP po točitém schodišti vstoupíme do společenské místnosti s pracovnou, kterou projdeme do druhého dětského pokoje, či pracovny.

 

 

 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři