Showroom Byssine v Karlíně navrhli architekti Martin Petřík a Tomáš Kotrč ve spolupráci s výtvarnicí Norou Sopkovou Foto: Filip Šlapal
Architektura / interiér

V Karlíně otevřel obchod s kosmetikou předních světových značek. Pečují o vaše tělo i o vkus.

Luxusní kosmetika se prodává v nablýskaných interiérech. Jeden takový vznikl v pražském Karlíně. Má v sobě ale i hru a ironii a scénografický přístup, potkávají se tu vintage kousky, ručně šité lustry i oddávací stůl z radnice.

Sára Kročková , 23. 10. 2023

Pražský Karlín již dávno není dělnickou čtvrtí. Tovární haly ustoupily kancelářím a komerci. Někdejší dělnický činžák vedle bývalé továrny ČKD se teď změnil v bytový dům s více než sto padesáti nájemními byty a živým obchodním parterem.

V jednom z těchto obchodů se skrývá pohlazení na duši pro každého milovníka péče o tělo. Mladá kosmetická značka Byssine zde totiž vystavuje a prodává kosmetiku v prostorách, o kterých by si nechal zdát i nejeden italský palác. „Nehledáme prvoplánový luxus a nechceme přejímat soudobé, často mondénní, trendy. Jde nám o vlastní charakter a kvalitní řemeslné zpracování,“ říkají autoři návrhu.

U zrodu návrhu interiéru stáli architekti Martin Petřík a Tomáš Kotrč a scénografka Nora Sopková, která scénografii propsala i do konceptu obchodu. Společně vytvořili kombinaci luxusních, řemeslně zpracovaných a vintage kousků. Kosmetické produkty exkluzivních kosmetických značek, které v Byssine prodávají, používají světové star Taylor Swift nebo Lady Gaga. Exkluzivní emulze a flakony by měl podtrhnout neobyčejný prostor dotažený do detailu, aby měl zákazník pocit, že se tu děje něco speciálního. A ten také dostane, když ho obklopí směs designu, umění a kosmetiky.

Foto: Závěsný kabinet odkazuje na lékarnickou tradici a produkty v něm se vyjímají na mosazných podsvícených policích

 

Dva prostory, dvě atmosféry

Přízemní prostor architekti rozdělili na dvě části. Vstup do té hlavní je přímo naproti nosnému betonovému sloupu. Architekti ho obložili petrolejově modrou textilií se vzorem. Necitlivě umístěný prvek díky tomu vtáhli do hry a člení jím prostor. Pocitově nás orientuje do středu místnosti, kde se pod ručně šitými papírovými lustry vyjímá zrestaurovaný oddací pult z jedné severočeské radnice. Závěsný kabinet na ose stolu odkazuje k lékárnické tradici. Na jeho zádech se blyští recyklované zlatě lakované MDF desky. Vedlejší horizontálně orientovaný regál je namořený do rudě červeného odstínu. Sokl a horní část regálu odděluje kamenná deska. Stejný dekor kamene má i umyvadlo, které lze použít i během prodeje.

Vedlejší část slouží zejména ke konzultacím. Od hlavního prostoru ji odděluje mosazná mříž. Dominantním prvkem je šedý stůl organického tvaru, který vyniká na pozadí na míru vyrobené skříňové stěny. V nice zelené skříně našel místo obraz od malíře Václava Hendrycha, který odkazuje na propojení duševní a fyzické krásy člověka.

Foto: Zadní místnost se pyšní obrazem od restaurátora a malíře Václava Hendrycha. Připomíná díla starých mistrů a odkazuje na propojení duševní a fyzické krásy člověka

Další solitérní kusy především sedacího nábytku v obchodě jsou repasované kusy ze zahraničí. Množství originálních materiálově rozdílných prvků zklidňuje jednotící cementová stěrka na podlaze v pískovo-šedé barvě.

Architektům a designérce se povedlo vytvořit jedinečné kulisy kosmetickým produktům. Dobře zkombinované vintage kousky s novým na míru vyrobeným nábytkem nabízí jedinečný zážitek z nákupu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři